Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 28 octombrie 1886: Inaugurarea Statuii Libertății
Articole online

28 octombrie 1886: Inaugurarea Statuii Libertății

statuia libertatii

Statuia Libertății, un dar de prietenie din partea poporului francez către poporul Statelor Unite, este inaugurată în portul New York de către președintele Grover Cleveland.

28 octombrie 1886: Inaugurarea Statuii Libertății

Cunoscută inițial sub numele de „Libertatea care luminează lumea”, statuia a fost propusă de istoricul francez Edouard de Laboulaye pentru a comemora alianța franco-americană din timpul Revoluției americane. Proiectată de sculptorul francez Frederic-Auguste Bartholdi, statuia de 45 de metri avea forma unei femei cu brațul ridicat ținând o torță. Cadrul său format din suporturi gigantice din oțel a fost proiectat de Eugene-Emmanuel Viollet-le-Duc și Alexandre-Gustave Eiffel, acesta din urmă fiind celebru pentru proiectarea Turnului Eiffel din Paris.

În februarie 1877, Congresul a aprobat utilizarea unui amplasament de pe insula Bedloe din New York, care a fost sugerat de Bartholdi. În mai 1884, statuia a fost finalizată în Franța, iar trei luni mai târziu, americanii au pus piatra de temelie pentru soclul său în portul New York. În iunie 1885, Statuia Libertății dezmembrată a ajuns în Lumea Nouă, închisă în peste 200 de cutii. Plăcile sale de cupru au fost reasamblate, iar ultimul nit al monumentului a fost montat la 28 octombrie 1886, în timpul unei inaugurări prezidate de președintele Cleveland și la care au participat numeroși demnitari francezi și americani.

În 1903, pe o placă de bronz montată în interiorul nivelului inferior al piedestalului a fost inscripționat „Noul colos”, un sonet al poetei americane Emma Lazarus care le ura bun venit imigranților în Statele Unite prin declarația: „Dați-mi pe cei obosiți, săracii voștri, / Masele voastre înghesuite care tânjesc să respire liber, / Mizerabilii de pe țărmul vostru plin de lume. / Trimiteți-mi-i pe aceștia, pe cei fără adăpost, pe cei care se află în vremuri grele. / Eu îmi ridic lampa lângă ușa de aur.”

În 1892, Insula Ellis, adiacentă Insulei Bedloe, a fost deschisă ca principală stație de intrare a imigranților în Statele Unite, iar în următorii 32 de ani peste 12 milioane de imigranți au fost întâmpinați în portul New York la vederea „Doamnei Libertății”. În 1924, Statuia Libertății a fost transformată în monument național, iar în 1956 Insula Bedloe a fost redenumită Insula Libertății. Statuia a fost supusă unei restaurări majore în anii 1980.

Registration

Aici iti poti reseta parola