28 octombrie 1886: Inaugurarea Statuii Libertății
Cunoscută inițial sub numele de „Libertatea care luminează lumea”, statuia a fost propusă de istoricul francez Edouard de Laboulaye pentru a comemora alianța franco-americană din timpul Revoluției americane. Proiectată de sculptorul francez Frederic-Auguste Bartholdi, statuia de 45 de metri avea forma unei femei cu brațul ridicat ținând o torță. Cadrul său format din suporturi gigantice din oțel a fost proiectat de Eugene-Emmanuel Viollet-le-Duc și Alexandre-Gustave Eiffel, acesta din urmă fiind celebru pentru proiectarea Turnului Eiffel din Paris.
În februarie 1877, Congresul a aprobat utilizarea unui amplasament de pe insula Bedloe din New York, care a fost sugerat de Bartholdi. În mai 1884, statuia a fost finalizată în Franța, iar trei luni mai târziu, americanii au pus piatra de temelie pentru soclul său în portul New York. În iunie 1885, Statuia Libertății dezmembrată a ajuns în Lumea Nouă, închisă în peste 200 de cutii. Plăcile sale de cupru au fost reasamblate, iar ultimul nit al monumentului a fost montat la 28 octombrie 1886, în timpul unei inaugurări prezidate de președintele Cleveland și la care au participat numeroși demnitari francezi și americani.
În 1903, pe o placă de bronz montată în interiorul nivelului inferior al piedestalului a fost inscripționat „Noul colos”, un sonet al poetei americane Emma Lazarus care le ura bun venit imigranților în Statele Unite prin declarația: „Dați-mi pe cei obosiți, săracii voștri, / Masele voastre înghesuite care tânjesc să respire liber, / Mizerabilii de pe țărmul vostru plin de lume. / Trimiteți-mi-i pe aceștia, pe cei fără adăpost, pe cei care se află în vremuri grele. / Eu îmi ridic lampa lângă ușa de aur.”
În 1892, Insula Ellis, adiacentă Insulei Bedloe, a fost deschisă ca principală stație de intrare a imigranților în Statele Unite, iar în următorii 32 de ani peste 12 milioane de imigranți au fost întâmpinați în portul New York la vederea „Doamnei Libertății”. În 1924, Statuia Libertății a fost transformată în monument național, iar în 1956 Insula Bedloe a fost redenumită Insula Libertății. Statuia a fost supusă unei restaurări majore în anii 1980.