Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 28 noiembrie 1520: Fernando Magellan ajunge în Pacific
Articole online

28 noiembrie 1520: Fernando Magellan ajunge în Pacific

Magellan

28 noiembrie 1520: Fernando Magellan ajunge în Pacific

La 20 septembrie 1519, Magellan a pornit din Spania în efortul de a găsi o rută maritimă vestică spre bogatele insule de mirodenii din Indonezia. La comanda a cinci corăbii și 270 de oameni, Magellan a navigat spre Africa de Vest și apoi spre Brazilia, unde a căutat pe coasta Americii de Sud o strâmtoare care să îl ducă spre Pacific. A căutat în Rio de la Plata, un estuar mare la sud de Brazilia, pentru a găsi o cale de trecere; nereușind, a continuat spre sud de-a lungul coastei Patagoniei. La sfârșitul lunii martie 1520, expediția și-a stabilit cartierul de iarnă la Port St. Julian. În ziua de Paște, la miezul nopții, căpitanii spanioli s-au răzvrătit împotriva căpitanului lor portughez, dar Magellan a zdrobit revolta, executându-l pe unul dintre căpitani și lăsându-l pe altul pe țărm când nava sa a părăsit St. Julian în august.

La 21 octombrie, a descoperit în sfârșit strâmtoarea pe care o căuta

Strâmtoarea Magellan, așa cum a devenit cunoscută, este situată în apropierea vârfului Americii de Sud, separând Țara de Foc de zona continentală. Doar trei corăbii au intrat în pasaj; una a naufragiat și alta a fost abandonată. A fost nevoie de 38 de zile pentru a naviga prin strâmtoarea înșelătoare, iar când oceanul a fost zărit la celălalt capăt Magellan a plâns de bucurie. Flota sa a reușit să traverseze oceanul spre vest în 99 de zile, traversând ape atât de ciudat de calme încât oceanul a fost numit „Pacific”, de la cuvântul latin pacificus, care înseamnă „liniștit”. Până la final, oamenii nu mai aveau mâncare și mestecau părțile din piele ale echipamentului pentru a se menține în viață. La 6 martie 1521, expediția a debarcat pe insula Guam.

Zece zile mai târziu, au aruncat ancora pe insula filipineză Cebu – se aflau la doar aproximativ 400 de mile de Insulele Spice. Magellan s-a întâlnit cu șeful din Cebu, care, după ce s-a convertit la creștinism, i-a convins pe europeni să îl ajute să cucerească un trib rival de pe insula vecină Mactan. În timpul luptelor din 27 aprilie, Magellan a fost lovit de o săgeată otrăvită și lăsat să moară de camarazii săi care se retrăgeau.

După moartea lui Magellan, supraviețuitorii, în două corăbii, au navigat spre Moluce și au încărcat navele cu mirodenii. Una dintre nave a încercat, fără succes, să se întoarcă prin Pacific. Cealaltă navă, Vittoria, a continuat spre vest sub comanda navigatorului basc Juan Sebastian de Elcano. Nava a traversat Oceanul Indian, a ocolit Capul Bunei Speranțe și a ajuns în portul spaniol Sanlucar de Barrameda la 6 septembrie 1522, devenind astfel prima navă care a făcut înconjurul lumii.

Registration

Aici iti poti reseta parola