Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 28 decembrie 1964: Vietnamul de Sud câștigă o bătălie costisitoare la Binh Gia
Articole online

28 decembrie 1964: Vietnamul de Sud câștigă o bătălie costisitoare la Binh Gia

razboi

28 decembrie 1964: Vietnamul de Sud câștigă o bătălie costisitoare la Binh Gia

Serviciile secrete americane indică faptul că insurgența Viet Cong din sudul țării crește rapid ca număr și eficiență militară. Insurgența se mândrește cu un sprijin tot mai mare din partea Chinei și a Uniunii Sovietice, iar multe unități Viet Cong au început să își înlocuiască armele vechi și învechite cu versiuni mai noi și mai puternice, inclusiv AK-47 de fabricație chineză, mortiere de calibru mare, rachete și puști fără recul. Cu ajutorul și sub conducerea Hanoiului, Viet Cong intenționează acum să își intensifice acțiunile ofensive împotriva forțelor armate sud-vietnameze în următoarele luni, în speranța de a demoraliza și mai mult trupele sud-vietnameze și de a destabiliza și răsturna regimul de la Saigon.

În ultimele luni ale anului 1964, atacurile Viet Cong copleșesc numeroase cătune strategice și alte sate mici, obligând trupele sud-vietnameze să le contracareze în mod repetat. Rata victimelor sud-vietnameze urcă de la aproximativ 1.900 pe lună la începutul anului la 3.000 pe lună la sfârșitul anului.

La 28 decembrie, insurgența lansează cel mai mare atac de până atunci, când două regimente de forțe principale ale Viet Cong, cărora li se alătură milițieni locali, invadează orașul Binh Gia, la aproximativ 65 km sud-est de Saigon, în Delta Mekong. Atacatorii ocupă Binh Gia, care are o populație de aproximativ 6.000 de persoane, majoritatea fiind refugiați catolici care au fugit de regimul comunist din nord cu un deceniu înainte.

În ciuda unui dezavantaj numeric și tehnologic, forțele Viet Cong-ului dețin Binh Gia timp de mai bine de patru zile, respingând toate încercările sud-vietnamezilor de a recuceri orașul. Armata sud-vietnameză suferă pierderi grele, iar 200 dintre ei sunt uciși, împreună cu cinci consilieri militari americani. Soldații Viet Cong decimează un batalion de rangeri sud-vietnamezi, precum și un batalion de pușcași marini, înainte de a abandona voluntar Binh Gia la 1 ianuarie 1965.

Bătălia de la Binh Gia este cea mai costisitoare înfrângere suferită până acum de forțele armate ale Vietnamului de Sud în lupta lor împotriva insurgenților Viet Cong. Bătălia demonstrează creșterea competenței militare a Viet Cong-ului. Poate și mai important, arată că armata Vietnamului de Sud rămâne extrem de slabă, în ciuda resurselor și antrenamentelor americane, și că guvernul de la Saigon nu este capabil să apere eficient țara, care pare periculos de aproape de colaps.

Registration

Aici iti poti reseta parola