Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 27 noiembrie 1954: Alger Hiss, acuzat de spionaj, este eliberat din închisoare
Articole online

27 noiembrie 1954: Alger Hiss, acuzat de spionaj, este eliberat din închisoare

Hiss

27 noiembrie 1954: Alger Hiss, acuzat de spionaj, este eliberat din închisoare

Una dintre cele mai faimoase figuri din perioada Războiului Rece, Hiss a fost condamnat în 1950 pentru sperjur pentru că a mințit un mare juriu federal. Mai exact, Hiss a fost judecat pentru că a mințit în legătură cu complicitatea sa în transmiterea de documente guvernamentale secrete către Whittaker Chambers, care, ulterior, a transmis documentele către agenți ai Uniunii Sovietice.

După eliberare, Hiss a declarat imediat că dorește „să își reafirme nevinovăția totală a acuzațiilor care mi-au fost aduse de Whittaker Chambers”. El a susținut că pedeapsa sa a fost rezultatul „fricii și isteriei vremurilor” și a declarat că își va „relua eforturile de a risipi înșelăciunea care a fost impusă poporului american”. El era încrezător că aceste eforturi vor „justifica numele meu”.

Unii observatori au rămas sceptici cu privire la protestele lui Hiss. Senatorul Karl Mundt era de părere că investigarea în continuare a problemei ar fi fost probabil o pierdere de timp, dacă Hiss nu se hotăra „să fie sincer și să spună toată povestea”. Chambers a emis o scurtă declarație în care a afirmat că „cel mai trist factor în cazul Hiss este că nimeni nu poate schimba faptele așa cum sunt ele cunoscute… Ele sunt acolo pentru totdeauna. Aceasta este tragedia inerentă a acestui caz”.

Controversa asupra faptelor din cazul Hiss este, de asemenea, aici pentru totdeauna. Rămâne o problemă extrem de tensionată. Apărătorii săi susțin că Hiss a fost o victimă a fricii roșii care a cuprins SUA în anii 1940 și 1950. Alții sunt la fel de fermi în susținerea vinovăției sale, susținând că documentele publicate din arhivele sovietice susțin cu tărie cazul în care Hiss a fost un spion pentru Uniunea Sovietică.

Registration

Aici iti poti reseta parola