Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 27 decembrie 1944: Franklin D. Roosevelt preia controlul asupra Montgomery Ward
Articole online

27 decembrie 1944: Franklin D. Roosevelt preia controlul asupra Montgomery Ward

Ward

La 27 decembrie 1944, în timp ce Al Doilea Război Mondial se prelungea, președintele Franklin D. Roosevelt îi ordonă secretarului său de război să confiște proprietățile aparținând companiei Montgomery Ward, deoarece aceasta a refuzat să respecte un acord de muncă.

27 decembrie 1944: Franklin D. Roosevelt preia controlul asupra Montgomery Ward

În încercarea de a evita grevele în industriile critice de sprijinire a războiului, Roosevelt a creat în 1942 Consiliul Național al Muncii de Război. Consiliul a negociat înțelegeri între conducere și lucrători pentru a evita oprirea producției, care ar fi putut paraliza efortul de război. În timpul războiului, cunoscutul retailer și producător Montgomery Ward a furnizat aliaților de la tractoare la piese auto și îmbrăcăminte pentru muncitori – articole considerate la fel de importante pentru efortul de război ca și gloanțele și navele. Cu toate acestea, președintele Montgomery Ward, Sewell Avery, a refuzat să respecte termenii a trei contracte colective de muncă diferite încheiate cu United Retail, Wholesale and Department Store Union între 1943 și 1944.

În aprilie 1944, după ce Sewell a refuzat un al doilea ordin al consiliului de administrație, Roosevelt a chemat Garda Națională a Armatei pentru a pune sub sechestru principala fabrică a companiei din Chicago. Sewell însuși a trebuit să fie scos din biroul său de către trupele Gărzii Naționale.

Până în luna decembrie a aceluiași an, Roosevelt s-a săturat de încăpățânarea lui Sewell și de lipsa de respect față de autoritatea guvernului

La 27 decembrie, Roosevelt a ordonat secretarului de război să confiște fabricile și instalațiile Montgomery Ward din New York, Michigan, California, Illinois, Colorado și Oregon.

În anunțul său din acea zi, Roosevelt a subliniat că guvernul „nu va tolera nicio interferență cu producția de război în această oră critică”. El a lansat un avertisment sever atât pentru sindicate, cât și pentru conducerea industriei: „grevele pe timp de război nu pot fi tolerate, fie că sunt greve ale muncitorilor împotriva angajatorilor lor, fie că sunt greve ale angajatorilor împotriva guvernului lor”. Sewell a dus lupta la tribunalul federal, dar a pierdut.

În cea mai mare parte a secolului al XX-lea, Montgomery Ward, fondat în 1872, a domnit ca unul dintre cele mai mari lanțuri de mari magazine și de magazine de vânzare cu amănuntul prin corespondență din țară. Concurența puternică din partea Wal-Mart, Target și a altor magazine de reduceri similare a forțat compania să își închidă toate magazinele în 2000, deși a păstrat o prezență prin catalog și pe internet.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola