Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Operațiunea Scutul Troian: Cum a ajuns FBI să asculte telefoanele mafioților din lumea întreagă
Articole online

Operațiunea Scutul Troian: Cum a ajuns FBI să asculte telefoanele mafioților din lumea întreagă

Operațiunea, cunoscută cu numele de Trojan Shield (Scutul Troian), a început în 2018 și a implicat peste 9.000 de agenți în 18 țări ale lumii.

Când existența Scutului Troian a fost dezvăluită luni, 7 iunie, cu ocazia unei serii de conferințe de presă oficiale, responsabili au declarat că operațiunea a „dat forțelor de ordine o fereastră către un nivel de criminalitate nemaivăzut la asemenea dimensiuni”.

Operațiunea a avut în centru crearea unui furnizor total fals de servicii de telefonie, cunoscut ca ANØN.

Falsa companie a făcut publicitate la niște telefoane mobile care ar fi fost create pentru a realiza o criptare totală a convorbirilor, făcând chipurile imposibil autorităților guvernamentale să descifreze mesajele interceptate sau convorbirile dintre utilizatori.

FBI și organele de poliție din Austrialia și Noua Zeelandă au folosit ofițeri sub acoperire pentru a răspândi vestea despre crearea ANØN în lumea interlopă.

Modus operandi al falsei companii era de a permite înregistrarea unor noi utilizatori doar după ce aceștia erau recomandați de utilizatori vechi.

Într-o perioadă de doi ani, s-au înregistrat aproape 10.000 de utilizatori ANØN în toată lumea, cel mai mare număr al acestora înregistrându-se în Australia, circa 1.500.

Scopul operațiunii: Nimeni nu scapă neascultat

Tot luni (marți dimineața, la Antipozi), sute de descideri au avut loc 12 țări, începând cu Noua Zeelandă și Australia și terminând cu Statele Unite, fiind arestate 224 de persoane.

Peste 45 de milioane de dolari bani gheață au fost confiscați în ultimele 24 de ore numai în Australia.

FBI a anunțat că nu va divulga mai multe efecte ale acestor descinderi decât după ce ele se vor fi încheiat.

Adresându-se ziariștilor, luni, premierul australian Scott Morrison a descris operațiunea sub acoperire „o cotitură decisivă” în istoria aplicării legii din Australia.

O relatare anterioară despre această operațiune, publicată de San Diego Union Tribune din Statele Unite, afirma că Scutul Troian a urmărit două obiective: demantelarea organizațiilor de crimă organizată pe baza dovezilor dobândite prin înregistrările făcute, și de a semăna confuzie și neîncredere în dispozitivele de criptare din lumea interlopă de pe întreaga planetă.

Registration

Aici iti poti reseta parola