Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 25 octombrie 1929: Un membru al cabinetului a fost găsit vinovat în scandalul Teapot Dome
Articole online

25 octombrie 1929: Un membru al cabinetului a fost găsit vinovat în scandalul Teapot Dome

Teapot Dome

25 octombrie 1929: Un membru al cabinetului a fost găsit vinovat în scandalul Teapot Dome

În calitate de membru al cabinetului corupt al președintelui Harding la începutul anilor 1920, Fall a acceptat un „împrumut” fără dobândă de 100.000 de dolari de la Edward Doheny de la Pan-American Petroleum and Transport Company, care dorea ca Fall să îi acorde firmei sale un valoros contract de închiriere de petrol în rezerva petrolieră navală Elk Hills din California. Locul, împreună cu rezerva navală de petrol Teapot Dome din Wyoming, fusese transferat anterior Departamentului de Interne la îndemnul lui Fall, care, în mod evident, și-a dat seama de câștigurile personale pe care le putea obține prin închirierea terenului către corporații private.

În octombrie 1923, Comisia pentru Terenuri Publice a Senatului a lansat o investigație care a dezvăluit nu numai mita de 100.000 de dolari pe care Fall a primit-o de la Doheny, ci și faptul că Harry Sinclair, președintele Mammoth Oil, i-a dat aproximativ 300.000 de dolari în obligațiuni guvernamentale și bani lichizi în schimbul folosirii rezervei de petrol Teapot Dome din Wyoming.

În 1927, zăcămintele de petrol au fost restituite guvernului american printr-o decizie a Curții Supreme. Doi ani mai târziu, Fall a fost declarat vinovat de dare de mită și condamnat la un an de închisoare și la o amendă de 100.000 de dolari. Doheny a scăpat de condamnare, dar Sinclair a fost închis pentru sfidarea Congresului și manipularea juriului.

Registration

Aici iti poti reseta parola