Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 17 octombrie 1973: OPEC anunță embargoul petrolier
Articole online

17 octombrie 1973: OPEC anunță embargoul petrolier

gaz

17 octombrie 1973: OPEC anunță embargoul petrolier

Potrivit OPEC, exporturile urmau să fie reduse cu 5% în fiecare lună până când Israelul ar fi evacuat teritoriile ocupate în războiul arabo-israelian din 1967. În decembrie, a fost impus un embargo total asupra petrolului împotriva Statelor Unite și a altor câteva țări, ceea ce a provocat o criză energetică gravă în Statele Unite și în alte națiuni dependente de petrolul străin.

OPEC a fost înființată în 1960 de Arabia Saudită, Iran, Irak, Kuweit și Venezuela cu obiectivul principal de a crește prețul petrolului. Alte națiuni arabe și producători de petrol din lumea a treia s-au alăturat în anii 1960 și la începutul anilor 1970. În primul deceniu de existență, OPEC a avut un impact redus asupra prețului petrolului, dar la începutul anilor 1970, o creștere a cererii și declinul producției de petrol din SUA i-au conferit mai multă influență.

În octombrie 1973, miniștrii OPEC se întâlneau la Viena când Egiptul și Siria (națiuni care nu fac parte din OPEC) au lansat un atac comun asupra Israelului

După pierderile inițiale în așa-numitul Război de Yom Kippur, Israelul a început să respingă câștigurile arabe cu ajutorul unui transport aerian de arme și a altor tipuri de asistență militară din partea SUA din Olanda și Danemarca. Până la 17 octombrie, valul se întorsese decisiv împotriva Egiptului și Siriei, iar OPEC a decis să folosească creșterea prețului petrolului ca armă politică împotriva Israelului și a aliaților săi. Israelul, așa cum era de așteptat, a refuzat să se retragă din teritoriile ocupate, iar prețul petrolului a crescut cu 70%. La conferința OPEC de la Teheran din decembrie, prețul petrolului a fost majorat cu încă 130 de procente, iar Statelor Unite, Olandei și Danemarcei le-a fost impus un embargo total asupra petrolului. În cele din urmă, prețul petrolului s-a cvadruplat, provocând o criză energetică majoră în Statele Unite și în Europa, care a inclus scumpirea, penuria de gaz și raționalizarea.

În martie 1974, embargoul împotriva Statelor Unite a fost ridicat după ce secretarul de stat american Henry Kissinger a reușit să negocieze un acord de dezangajare militară între Siria și Israel. Cu toate acestea, prețurile petrolului au rămas considerabil mai mari decât nivelul de la jumătatea anului 1973. OPEC a mai redus producția de câteva ori în anii 1970, iar în 1980 prețul țițeiului era de 10 ori mai mare decât în 1973. Cu toate acestea, la începutul anilor 1980, influența OPEC asupra prețurilor mondiale ale petrolului a început să scadă; națiunile occidentale exploatau cu succes surse alternative de energie, cum ar fi cărbunele și energia nucleară, iar în Statele Unite și în alte țări producătoare de petrol din afara OPEC au fost exploatate noi și mari câmpuri petroliere.

Registration

Aici iti poti reseta parola