Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 24 septembrie 622: Mahomed completează Hegira
Articole online

24 septembrie 622: Mahomed completează Hegira

Mahomed

24 septembrie 622: Mahomed completează Hegira

Mahomed, unul dintre cei mai influenți lideri religioși și politici din istorie, s-a născut în Mecca în jurul anului 570. Tatăl său a murit înainte de a se naște, iar Mahomed a fost dat în grija bunicului său, liderul prestigiosului clan Hashim. Mama sa a murit când el avea șase ani, iar bunicul său când avea opt ani, lăsându-l în grija unchiului său Abu Talib, noul șef al clanului. La 25 de ani, Muhammad s-a căsătorit cu o văduvă bogată, cu 15 ani mai în vârstă decât el. A trăit următorii 15 ani ca negustor, iar soția sa a dat naștere la șase copii: doi fii, care au murit în copilărie, și patru fiice.

Din când în când, Mahomed își petrecea nopțile într-o peșteră din Muntele Hira, la nord de Mecca. În jurul anului 610, a avut o viziune în peșteră, în care a auzit vocea unei ființe maiestuoase, identificată mai târziu ca fiind îngerul Gabriel, spunându-i: „Tu ești Trimisul lui Dumnezeu”.

Așa a început o viață întreagă de revelații religioase, pe care el și alții le-au adunat sub forma Coranului, sau Qur’an. Mahomed se considera ultimul profet al tradiției iudeo-creștine și a adoptat aspecte ale teologiilor acestor religii mai vechi, introducând în același timp noi doctrine. Religia monoteistă a lui Mahomed a ajuns să se numească Islam, ceea ce înseamnă „predare [lui Dumnezeu]”, iar adepții săi erau musulmani, ceea ce înseamnă „cei care s-au predat”. Învățăturile sale inspirate aveau să aducă unitatea în peninsula arabă, un eveniment care a avut consecințe profunde pentru restul lumii.

Până în 615, Mahomed câștigase aproximativ 100 de convertiți în Mecca. El s-a pronunțat împotriva negustorilor bogați, pe care i-a criticat ca fiind imorali prin lăcomia lor, și a denunțat închinarea la idoli și la mai mulți zei, spunând: „Nu există alt zeu în afară de Dumnezeu”. Liderii orașului i-au devenit ostili, iar în 619 unchiul său Abu Talib a murit și a fost succedat în fruntea clanului Hashim de un alt unchi al lui Mahomed, Abu Lahib. Abu Lahib a refuzat să-l protejeze pe Mahomed, iar persecuțiile împotriva profetului și a musulmanilor săi s-au intensificat.

În vara anului 621, un anturaj de 12 bărbați a venit la Mecca din Medina, o comunitate de oaze situată la 320 de kilometri spre nord. În aparență, aceștia făceau un pelerinaj la sanctuarele păgâne din Mecca, dar, de fapt, veniseră să se întâlnească cu Mahomed și să se declare musulmani. În 622, un grup mai mare de convertiți din Medina a venit la Mecca și i-a jurat lui Mahomed că îl vor apăra ca pe propria lor rudă. Mahomed i-a încurajat imediat pe adepții săi din Mecca să se îndrepte spre Medina în grupuri mici. Când autoritățile orașului au aflat că musulmanii începuseră un exod, au complotat pentru a-l ucide pe profet. Sub această amenințare, Mahomed s-a strecurat neobservat împreună cu un discipol principal și a ajuns la Medina, folosind căi nebătătorite. El a încheiat celebra Egira (Hijrah în arabă) la 24 septembrie 622.

Istoria islamului începuse

La Medina, Mahomed a construit un stat teocratic și a condus raiduri asupra caravanelor comerciale de la Mecca. Încercările armatelor meccane de a înfrânge forțele musulmane au eșuat, iar mai mulți meccani de frunte au emigrat la Medina și au devenit musulmani. Ulterior, Mahomed a devenit mai conciliant cu Mecca, iar în 629 i s-a permis să conducă un pelerinaj acolo în schimbul unui tratat de pace. La scurt timp după aceea, a fost atacat de aliații mecanici, iar Mahomed a denunțat tratatul.

În ianuarie 630, s-a întors în locul său natal cu 10.000 de oameni, iar mecanicii au jurat credință cuceritorilor musulmani. El era acum cel mai puternic om din Arabia. În următorii câțiva ani, majoritatea triburilor arabe disparate din peninsulă au venit la el pentru a-i cere o alianță și pentru a se converti la religia sa. La moartea sa, la 8 iunie 632, Mahomed era conducătorul efectiv al celei mai mari părți a Arabiei, iar imperiul său în creștere rapidă era pregătit să se extindă în Siria și Irak.

În 20 de ani, imperiile bizantin și persan au căzut în mâinile succesorilor profetului, iar în următoarele două secole au continuat cuceririle arabe vaste. Imperiul islamic a devenit unul dintre cele mai mari imperii pe care le-a văzut vreodată lumea, întinzându-se din India, prin Orientul Mijlociu și Africa și până în peninsula Iberică din Europa de Vest. Răspândirea islamului a continuat și după fragmentarea imperiului arab, iar multe societăți din Africa și Asia au adoptat în mod voluntar religia lui Mahomed.

Astăzi, islamul este a doua religie ca mărime din lume.

Registration

Aici iti poti reseta parola