Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 24 august 1814: Trupele britanice dau foc Casei Albe
Articole online

24 august 1814: Trupele britanice dau foc Casei Albe

Casa Albă

24 august 1814: Trupele britanice dau foc Casei Albe

Când britanicii au ajuns la Casa Albă, au constatat că președintele James Madison și prima sa doamnă Dolley fugiseră deja în siguranță în Maryland. Se pare că soldații s-au așezat la masă cu resturi de mâncare din bucătăria Casei Albe, folosind vase și argintărie de la Casa Albă, înainte de a jefui conacul prezidențial și de a-i da foc.

Potrivit Societății Istorice a Casei Albe și scrisorilor personale ale lui Dolley, președintele James Madison a părăsit Casa Albă la 22 august pentru a se întâlni cu generalii săi pe câmpul de luptă, chiar în momentul în care trupele britanice amenințau să intre în Capitoliu. Înainte de a pleca, el a întrebat-o pe soția sa, Dolley, dacă avea „curajul sau fermitatea” de a aștepta întoarcerea sa prevăzută pentru ziua următoare. I-a cerut să adune documente importante de stat și să fie pregătită să părăsească Casa Albă în orice moment.

A doua zi, Dolley și câțiva servitori au verificat orizontul, așteptând să apară fie Madison, fie armata britanică. În timp ce trupele britanice se adunau în depărtare, Dolley a decis să abandoneze bunurile personale ale cuplului și a salvat în schimb un portret în mărime naturală al fostului președinte George Washington de la profanare.

Dolley i-a scris surorii sale în noaptea de 23 august despre dificultatea pe care a presupus-o salvarea tabloului. Întrucât portretul era înșurubat pe perete, ea a ordonat ca rama să fie spartă, iar pânza să fie scoasă și rulată. Doi „domni neidentificați din New York” au luat tabloul pentru a-l păstra în siguranță. (Fără ca Dolley să știe, portretul era de fapt o copie a originalului lui Gilbert Stuart):

„Și acum, dragă soră, trebuie să părăsesc această casă, altfel armata care se retrage mă va face prizonieră în ea, umplând drumul pe care am fost îndrumată să o iau”. Dolley a părăsit Casa Albă și și-a găsit soțul la locul de întâlnire prestabilit, în mijlocul unei furtuni.

Deși președintele Madison și soția sa au reușit să se întoarcă la Washington abia trei zile mai târziu, când trupele britanice s-au retras, nu au mai locuit niciodată în Casa Albă. Madison și-a petrecut restul mandatului locuind la Octagon House din oraș. Abia în 1817, președintele nou ales James Monroe s-a mutat din nou în clădirea reconstruită.

Registration

Aici iti poti reseta parola