Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 23 septembrie 1944: FDR își apără câinele într-un discurs
Articole online

23 septembrie 1944: FDR își apără câinele într-un discurs

Roosevelt

23 septembrie 1944: FDR își apără câinele într-un discurs

După ce a abordat probleme legate de muncă și de statutul Americii în cel de-al Doilea Război Mondial, Roosevelt a explicat că mai mulți republicani au distribuit o poveste care susținea că Roosevelt ar fi uitat-o accidental pe Fala în timp ce vizita Insulele Aleutine la începutul acelui an. Aceștia l-au acuzat în continuare pe președinte că a trimis un distrugător al Marinei, cu o cheltuială de până la 20 de milioane de dolari din partea contribuabililor, pentru a se întoarce și a lua câinele.

Roosevelt a declarat că, deși el și familia sa au „suferit în trecut minciuni rău intenționate”, și-a revendicat dreptul de a „obiecta la afirmațiile calomnioase despre câinele meu”. Roosevelt a continuat spunând că opoziția republicană disperată știa că nu poate câștiga viitoarele alegeri prezidențiale și a folosit-o pe Fala ca scuză pentru a-l ataca pe președinte. El a declarat, pe jumătate în glumă, că mare parte dintre criticii săi au mânjit reputația unui câine lipsit de apărare doar pentru a distrage atenția americanilor de la problemele mai presante cu care se confruntă țara.

Roosevelt era, într-adevăr, atașat de câinele său. Fala, un mic terrier scoțian negru, l-a însoțit pe Roosevelt aproape peste tot: în Biroul Oval, în vizitele oficiale de stat și în călătoriile lungi peste hotare, inclusiv una în Newfoundland în 1941, în timpul căreia Fala s-a întâlnit cu prim-ministrul britanic Winston Churchill. Verișoara lui Roosevelt, Margaret Suckley, i-o dăruise pe Fala președintelui în 1940, când Fala era încă un cățeluș. Deși Eleanor Roosevelt a dezaprobat faptul că avea un câine la Casa Albă, Roosevelt a ținut cu tărie câinele lângă el. Fala dormea la picioarele patului stăpânului său și numai președintele avea autoritatea de a-l hrăni; personalul de la bucătăria Casei Albe trimitea în fiecare dimineață un os pentru Fala odată cu tava de mic dejun a lui Roosevelt.

După moartea lui FDR, Fala a locuit cu Eleanor și, când câinele a murit în 1952, la vârsta de 12 ani, a fost înmormântat lângă președinte în casa familiei sale din Hyde Park, New York.

Registration

Aici iti poti reseta parola