Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 23 noiembrie 1979: Un membru IRA a fost condamnat pentru asasinarea lui Mountbatten
Articole online

23 noiembrie 1979: Un membru IRA a fost condamnat pentru asasinarea lui Mountbatten

IRA

23 noiembrie 1979: Un membru IRA a fost condamnat pentru asasinarea lui Mountbatten

La 27 august 1979, Lordul Mountbatten a fost ucis când McMahon și alți teroriști IRA au detonat o bombă de 50 de kilograme ascunsă pe vasul său de pescuit Shadow V. Mountbatten, erou al celui de-al Doilea Război Mondial, om de stat în vârstă și văr de-al doilea al reginei Elisabeta a II-a, își petrecea ziua cu familia sa în golful Donegal, în largul coastei de nord-vest a Irlandei, când bomba a explodat. Alte trei persoane au fost ucise în atac, inclusiv nepotul de 14 ani al lui Mountbatten, Nicholas. Mai târziu, în aceeași zi, un atac cu bombă al IRA pe uscat a ucis 18 parașutiști britanici în County Down, Irlanda de Nord.

Asasinarea lui Mountbatten a fost prima lovitură dată de IRA împotriva familiei regale britanice în timpul lungii sale campanii teroriste de a-i alunga pe britanici din Irlanda de Nord și de a o unifica cu Republica Irlanda, la sud. Atentatul a întărit inimile multor britanici împotriva IRA și a convins guvernul lui Margaret Thatcher să adopte o poziție dură împotriva organizației teroriste.

IRA a revendicat imediat responsabilitatea pentru atacul de la Mountbatten, afirmând că a detonat bomba de pe coastă prin telecomandă

De asemenea, și-a asumat responsabilitatea pentru atacul cu bombă din aceeași zi împotriva trupelor britanice din County Down, care a făcut 18 victime.

Thomas McMahon, membru IRA, a fost ulterior arestat și condamnat pentru rolul său în atentatul de la Mountbatten. Aproape o legendă în cadrul IRA, el a fost unul dintre liderii celebrei Brigăzi IRA din South Armagh, care a ucis peste 100 de soldați britanici. A fost unul dintre primii membri IRA care au fost trimiși în Libia pentru a studia detonatoare și dispozitive de temporizare și era expert în explozibili. Autoritățile cred că asasinarea lui Mountbatten a fost opera mai multor persoane, dar McMahon a fost singurul condamnat. Condamnat la închisoare pe viață, el a fost eliberat în 1998, împreună cu alți teroriști IRA și unioniști, în temeiul unei prevederi controversate din Acordul din Vinerea Mare, acordul de pace din Irlanda de Nord. McMahon a susținut că a întors spatele IRA și că a devenit tâmplar.

Registration

Aici iti poti reseta parola