Data aleasă este ziua în care, în anul 1954, Shrimati Pushpa Wati Loomba (foto), mama fondatorului Fundaţiei, a rămas văduvă.
Atunci, în Dhilwan, un mic oraș din statul Punjab din India, bogatul om de afaceri local Jagiri Lal Loomba a fost răpus de tuberculoză.
Ziua internaţională a văduvelor este marcată în fiecare an, la 23 iunie, la nivel mondial, pentru a evidenţia nedreptăţile cu care se confruntă văduvele din întreaga lume şi pentru a sensibiliza populaţia în vederea sprijinirii acestora şi a copiilor lor.
Prin marcarea acestei zile se urmăreşte o recunoaştere specială a situaţiei văduvelor de toate vârstele şi din diferite regiuni şi culturi ale lumii.
Pentru a descrie situaţia văduvelor din întreaga lume, fundaţia a prezentat, în iunie 2010, secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, un studiu conform căruia se estima că existau 245 de milioane de văduve în întreaga lume, dintre care 115 milioane trăiau în sărăcie şi sufereau de stigmatizare socială şi de privare economică.
În prezent, se estimează că există peste 250 de milioane de văduve în întreaga lume.
Femeile invizibile
Tema din 2021 pentru marcarea Zilei internaţionale a văduvelor este „Femeile invizibile, probleme invizibile”.
ONU recunoaşte că văduvele sunt invizibile pentru factorii de decizie politică atunci când elaborează politici naţionale pentru a aborda problemele cetăţenilor, potrivit Agerpres.
În ţara noastră Ziua internaţională a văduvelor a fost marcată pentru prima dată în anul 2015, printr-un flashmob în Parcul Tineretului din Capitală, organizat de Asociaţia „Există viaţă după doliu!”.
Aceasta este o asociaţie caritabilă înfiinţată în 2011, ce oferă consiliere de specialitate, organizează întâlniri de socializare şi terapie pentru adulţi şi copii şi reuneşte peste 400 de persoane care au rămas fără partener de viaţă.
Şi în acest an, în contextul pandemiei cu COVID-19, Asociaţia „Există viaţă după doliu1” a organizat, pe 19 iunie 2021, la Bucureşti, evenimentul „Empatie şi recunoştinţă pentru femeia văduvă”.