Evenimentul Istoric > Articole online > De ce astăzi este Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei Împotriva Femeilor
Articole online

De ce astăzi este Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei Împotriva Femeilor

Această dată comemorează asasinarea, în 1961, a celor trei surori Mirabal, activiste din Republica Dominicană. 

Ele au fost ucise din ordinal dictatorului Rafael Trujillo, pentru că de-a lungul vieţii acţionaseră împotriva regimului său politic autocrat, scrie history.info.

Surorile au fost supranumite „Las Mariposas” (în spaniolă, fluturii).

Atacate şi ucise

La 25 noiembrie 1961, trei dintre cele patru surori Mirabal se întorceau la casele lor după ce îşi vizitaseră soţii aflaţi în închisoare.

Pe drum, au fost atacate de membrii poliţiei secrete a lui Trujillo.

Toate trei, împreună cu şoferul maşinii în care se aflau, au fost strangulate, iar oasele le-au fost zdrobite. Maşina a fost aruncată într-o prăpastie.

Numai una dintre surorile Mirabal a rămas în viaţă, şi până azi activează pentru păstrarea vie a memoriei celor trei surori ucise.

Instituită de ONU

În 1999, Naţiunile Unite au declarat această zi drept Ziua Eliminării Violenţei Împotriva Femeilor.

 În cadrul celei de-a IV-a Conferinţe Mondiale a Femeilor din 1995, ONU a recunoscut faptul că violenţa asupra femeilor este un obstacol pentru atingerea egalităţii, a dezvoltării şi a păcii şi aduce atingeri drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale.

Declaraţia privind eliminarea violenţei împotriva femeilor adoptată de Adunarea Generală a ONU, la 20 decembrie 1993, prin rezoluţia 48/104, defineşte drept violenţă împotriva femeilor „orice act de violenţă bazat pe sex care are ca rezultat sau este posibil să producă vătămări sau suferinţe fizice, sexuale sau psihologice femeilor, inclusiv ameninţări cu astfel de acte, constrângere sau privare arbitrară de libertate, indiferent dacă apar în viaţa publică sau în cea privată”.

Nu există circumstanţe atenuante

Comunitatea internaţională şi societatea civilă au stabilit că nu există circumstanţe atenuante pentru violenţa împotriva femeilor şi a fetelor.

Acest act criminal şi inacceptabil reprezintă o încălcare gravă a drepturilor omului.

Totodată, efectul dăunător pe care violenţa îl are asupra femeilor împiedică progresele în multe domenii, reprezentând un alt obstacol în eradicarea sărăciei, combaterea HIV/SIDA, menţinerea păcii şi securităţii în lume.

La 7 februarie 2000, Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluţia 54/134, a stabilit oficial data de 25 noiembrie drept Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor.

Cu acest prilej, Organizaţia Naţiunilor Unite a invitat guvernele, organizaţiile internaţionale şi neguvernamentale să organizeze activităţi menite să trezească conştiinţa publică în faţa acestor probleme.

Registration

Aici iti poti reseta parola