22 august 1968: Cehii protestează împotriva invaziei sovietice
În noaptea de 20 august 1968, peste 200.000 de soldați ai Pactului de la Varșovia au pătruns în Cehoslovacia ca răspuns la reformele democratice și de piață liberă instituite de secretarul general al Partidului Comunist Ceh, Alexander Dubcek.
Negocierile dintre Dubcek și liderii blocului sovietic nu au reușit să îl convingă pe liderul ceh să renunțe la platforma sa reformistă. Intervenția militară de la 21 august a indicat faptul că sovieticii au considerat că Dubcek mergea prea departe și trebuia să fie reținut.
La 22 august, mii de cehi s-au adunat în centrul Pragăi pentru a protesta față de acțiunea sovietică și pentru a cere retragerea trupelor străine. Deși se dorea a fi un protest pașnic, violențele au izbucnit adesea și mai mulți protestatari au fost uciși pe 22 august și în zilele următoare. La Națiunile Unite, delegația cehă a declarat cu pasiune că invazia sovietică era ilegală și amenința suveranitatea națiunii lor. Aceștia au cerut Consiliului de Securitate al ONU să ia măsuri. Consiliul a votat cu 10 la 2 pentru a condamna invazia Rusiei; în mod previzibil, Uniunea Sovietică a opus veto-ul la rezoluție.
Invazia din 1968 a Cehoslovaciei a afectat grav reputația guvernului sovietic în întreaga lume și a adus chiar și condamnarea partidelor comuniste din țări precum China și Franța. Cu toate acestea, Dubcek a fost îndepărtat de la putere în aprilie 1969, iar Partidul Comunist Ceh a adoptat o linie dură față de orice disidență.
„Primăvara de la Praga” din 1968, când au înflorit speranțele de reformă, avea să servească drept simbol pentru așa-numita „Revoluție de catifea” din 1989. În acel an, disidenții cehi au reușit să rupă controlul Partidului Comunist asupra politicii națiunii lor prin alegerea lui Vaclav Havel, primul președinte necomunist din ultimii 40 de ani.