Casele de piatră vechi de 8.500 de ani sunt cele mai vechi structuri cunoscute din Emiratele Arabe Unite
Rămășițele unor clădiri neolitice au fost descoperite pe insula Ghagha. Structura, care datează din perioada neolitică, a fost găsită de arheologi pe insula Ghagha, în largul Abu Dhabi, potrivit Live Science.
O analiză a izotopilor de carbon, sau a versiunilor carbonului, din fragmente de cărbune de lemn din sit arată că structura este cu 500 de ani mai veche decât orice altă structură descoperită anterior în EAU, potrivit unui comunicat din februarie al Departamentului de Cultură și Turism – Abu Dhabi. Anterior, cea mai veche structură descoperită se afla pe insula Marawah.
„Aceste descoperiri arheologice au arătat că oamenii se stabileau și construiau case aici în urmă cu 8.500 de ani”, a declarat Mohamed Al Mubarak, președintele DCT Abu Dhabi.
Descoperirea evidențiază legătura istorică dintre locuitorii EAU și mare.
Cu toate acestea, noua descoperire arată că așezările neolitice au existat înainte de evoluția comerțului în zonă.
Se crede că structurile descoperite pe Ghagha au fost casele unei mici comunități care a trăit pe insulă pe tot parcursul anului. Încăperile rotunjite au pereți de piatră, ale căror rămășițe măsoară 1 metru înălțime. Arheologii au găsit, de asemenea, artefacte, cum ar fi vârfuri de săgeți din piatră, în sit. Acestea ar fi fost probabil folosite pentru vânătoare, locuitorii insulei bazându-se, de asemenea, pe mare pentru resurse. Arheologii nu știu cu exactitate cât timp a fost locuită așezarea, dar înmormântarea unei persoane în sit acum 5.000 de ani, după ce așezarea a fost abandonată, ilustrează faptul că structura a fost un aspect cultural și istoric important al insulei. Înmormântările din această perioadă sunt o descoperire rară pe insulele Abu Dhabi, potrivit comunicatului.
Când oamenii din neolitic trăiau pe Ghagha și Marawah, aceste insule nu erau „aride și inospitaliere”, ci o „coastă fertilă”, potrivit declarației.