Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 2 august 1945: Conferința de la Potsdam se încheie
Articole online

2 august 1945: Conferința de la Potsdam se încheie

2 august 1945: Conferința de la Potsdam se încheie

Întâlnirea de la Potsdam a fost cea de-a treia conferință între liderii celor Trei Mari națiuni. Uniunea Sovietică a fost reprezentată de Iosif Stalin, Marea Britanie de Winston Churchill, iar Statele Unite de președintele Harry S. Truman. Aceasta a fost prima întâlnire a lui Truman cu cei Trei Mari. Președintele Franklin D. Roosevelt, care a murit în aprilie 1945, a participat la primele două conferințe – la Teheran, în 1943, și la Yalta, în februarie 1945.

Cei Trei Mari au stabilit multe dintre detaliile ordinii postbelice în Acordul de la Potsdam, semnat la 1 august. Aceștia au confirmat planurile de dezarmare și demilitarizare a Germaniei, care urma să fie împărțită în patru zone de ocupație aliate, controlate de Statele Unite, Marea Britanie, Franța și Uniunea Sovietică. De asemenea, au mers mai departe cu planurile de refacere drastică a societății germane, prin abrogarea legilor adoptate de regimul nazist și eliminarea naziștilor din sistemele educaționale și judiciare germane, precum și prin arestarea și judecarea germanilor care au comis crime de război. De asemenea, au aprobat formarea unui Consiliu al miniștrilor de externe, care urma să acționeze în numele Statelor Unite, al Marii Britanii, al Uniunii Sovietice și al Chinei pentru a redacta tratate de pace cu foștii aliați germani, precum Italia și Bulgaria.

Sovieticii doreau o Germanie unificată, dar au insistat, de asemenea, ca Germania să fie complet dezarmată. Truman, împreună cu un număr tot mai mare de oficiali americani, avea suspiciuni profunde cu privire la intențiile sovietice în Europa. Uriașa armată sovietică ocupa deja o mare parte din Europa de Est. O Germanie puternică ar putea fi singurul obstacol în calea dominației sovietice asupra întregii Europe.

Cealaltă problemă notabilă de la Potsdam a fost una care nu a fost practic spusă. Chiar când a sosit la conferință, Truman a fost informat că Statele Unite au testat cu succes prima bombă atomică. În speranța de a folosi această armă ca o pârghie în fața sovieticilor în lumea postbelică, Truman i-a menționat întâmplător lui Stalin că America era acum în posesia unei arme cu o forță distructivă monstruoasă.

Președintele a fost dezamăgit când liderul sovietic i-a răspuns doar că spera ca Statele Unite să o folosească pentru a pune capăt rapid războiului cu Japonia.

Conferința de la Potsdam s-a încheiat într-o notă sumbră

Până la încheierea ei, Truman devenise și mai convins că trebuie să adopte o politică dură față de sovietici. Stalin ajunsese să creadă tot mai ferm că Statele Unite și Marea Britanie conspirau împotriva Uniunii Sovietice. În ceea ce-l privește pe Churchill, acesta nu a fost prezent la ceremoniile de închidere. Partidul său a pierdut alegerile din Anglia și a fost înlocuit la jumătatea conferinței de noul prim-ministru, Clement Attlee.

Potsdam a fost ultima conferință postbelică a celor Trei Mari.

Registration

Aici iti poti reseta parola