Evenimentul Istoric > Articole online > 1972 – deschiderea cursului de “Civilizație românească” la Universitatea Columbia din New York
Articole online

1972 – deschiderea cursului de “Civilizație românească” la Universitatea Columbia din New York

Constantin C. Giurescu (n. 13/26 octombrie 1901 – d. 13 noiembrie 1977), istoric român, membru al Academiei Române și profesor la Universitatea din București

De altfel, ideea nu era nouă, încă din 1926 existând proiectul înființării unui „Institut de Cultură Română” pe lângă Universitatea Columbia din New York, notează sursa citată.

În 1972, cursul a fost deschis de marele istoric Constantin C. Giurescu care la întoarcerea în țară a redactat un raport din care prezentăm câteva fragmente:

“Cursul de «Civilizație românească» s-a deschis în ziua de 10 februarie, în prezența decanului Cordier, a ambasadorilor C. Bogdan și Ion Datcu, a directorului Bibliotecii române din New York, Dan Grigorescu, a numeroși profesori de la Columbia, între care André Racz, român de origine, a numeroși doctoranzi și studenți, precum și a o sumă de români din New York […] Cursul a urmat regulat (2 ore pe săptămână de curs, 2 de seminar, 2 de consultații, în total 6 ore săptămânal, așezate marți, miercuri și joi) până la încheierea semestrului de primăvară, fără întrerupere, fără vreo demonstrație a studenților, așa cum s-a întâmplat la alte cursuri […] Am avut 12 studenți regulat înscriși plus un număr variabil de auditori. (Alți profesori aveau un număr mai mic de studenți!) Examenele le-am ținut în ziua de 25 mai și toți studenții au promovat, cu nota maximă (a), cu excepția unei studente care, lipsind de mai multe ori, a obținut nota b.”

“Prelegerea inaugurală s-a tipărit de către Biblioteca română din New York (20 p. în 4°) și a fost distribuită de subsemnatul la peste o sută zece persoane, oficialități, profesori, doctoranzi și studenți. Un exemplar, împreună cu un exemplar din lucrarea mea anterioară «Jurnal de călătorie», relatând cele observate în 1968 cu prilejul ciclului de optsprezece conferințe din acel an la zece universități americane, au fost trimise președintelui Statelor Unite, Richard Nixon, care, la 10 aprilie 1972, mi-a răspuns printr-o amabilă scrisoare cu iscălitură autografă și cu următorul cuprins, (în traducere):«Casa Albă, Washington, 10 aprilie 1972. Personal. Scumpe profesor Giurescu. A fost o deosebită atenție din partea dumneavoastră să-mi scrieți și să-mi trimiteți câte un exemplar din publicațiile dumneavoastră care arată părerile și observațiile dv. asupra relațiilor culturale dintre România și America. Puteți fi sigur că apreciez foarte mult bunul motiv care v-a făcut să-mi oferiți comentariile dv. și să-mi atrageți atenția asupra operei dv. Cu cele mai bune urări, în mod sincer, Richard Nixon»”.

Prelegerea inaugurală “On Romanian-American Cultural Relations” poate fi citită în cartea de memorii a lui Constantin C. Giurescu, «Jurnal de călătorie, Impresii din Statele Unite», Editura Scripta, București, 2006 la paginile 249-266,  precizează, în postare, Arhivele Diplomatice ale MAE. 

În aceeași carte, în capitolul “1972. Din nou la New York. Împrejurimile lui Dallas, Seattle, Urbana, Chicago, Harvard” (pp. 161-196), profesorul Constantin C. Giurescu prezintă pe larg activitățile desfășurate în contextul cursului de “Civilizație românească” de la Universitatea Columbia din New York, precum și conferințele pe care le-a susținut la alte universități americane.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola