Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 19 septembrie 1957: Nevada devine locul primei explozii nucleare subterane din istorie
Articole online

19 septembrie 1957: Nevada devine locul primei explozii nucleare subterane din istorie

Nevada

19 septembrie 1957: Nevada devine locul primei explozii nucleare subterane din istorie

La 19 septembrie 1957, Statele Unite ale Americii detonează o armă nucleară de 1,7 kilotone într-un tunel subteran din Nevada Test Site (NTS), un centru de cercetare de 1.375 de mile pătrate situat la 65 de mile nord de Las Vegas. Testul, cunoscut sub numele de Rainier, a fost prima detonare subterană complet izolată și nu a produs precipitații radioactive.

Pentru test a fost folosit un focos W-25 modificat. Rainier a făcut parte dintr-o serie de 29 de teste cu arme nucleare și teste de siguranță pentru arme nucleare, cunoscute sub numele de Operațiunea Plumbbob, care au fost efectuate la NTS între 28 mai 1957 și 7 octombrie 1957.

În decembrie 1941, guvernul SUA s-a angajat să construiască prima armă nucleară din lume, atunci când președintele Franklin Roosevelt a autorizat o finanțare de 2 miliarde de dolari pentru ceea ce a devenit cunoscut sub numele de Proiectul Manhattan.

Primul test cu armă nucleară a avut loc la 16 iulie 1945, la situl Trinity de lângă Alamogordo, New Mexico. Câteva săptămâni mai târziu, la 6 august 1945, în timp ce SUA se aflau în război împotriva Japoniei, președintele Harry Truman a autorizat aruncarea unei bombe atomice, denumită Little Boy, deasupra orașului Hiroshima, Japonia. Trei zile mai târziu, la 9 august, o bombă nucleară numită Fat Man a fost lansată peste Nagasaki. Două sute de mii de oameni, potrivit unor estimări, au fost uciși în atacurile asupra celor două orașe, iar la 15 august 1945, Japonia s-a predat Puterilor Aliate.

Operațiunea Plumbbob din 1957 a avut loc într-o perioadă în care SUA erau angajate într-un Război Rece și într-o cursă a înarmării nucleare cu Uniunea Sovietică. În 1963, SUA a semnat Tratatul de interzicere limitată a testelor, care interzicea testarea armelor nucleare în atmosferă, subacvatice și în spațiul cosmic.

Un total de 928 de teste au avut loc la Nevada Test Site între 1951 și 1992, când SUA au efectuat ultimul test nuclear subteran.

Registration

Aici iti poti reseta parola