Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 19 octombrie 1781: Americanii îi înving pe britanici la Yorktown
Articole online

19 octombrie 1781: Americanii îi înving pe britanici la Yorktown

Yorktown

19 octombrie 1781: Americanii îi înving pe britanici la Yorktown

Lordul Cornwallis a fost unul dintre cei mai capabili generali britanici din timpul Revoluției Americane. În 1776, el a alungat forțele patriotice ale generalului George Washington din New Jersey, iar în 1780 a obținut o victorie uimitoare asupra armatei patriotice a generalului Horatio Gates la Camden, în Carolina de Sud. Cu toate acestea, invazia ulterioară a lui Cornwallis în Carolina de Nord a avut mai puțin succes, iar în aprilie 1781 și-a condus trupele obosite și zdrobite spre coasta Virginiei, unde putea menține liniile de comunicare maritime cu marea armată britanică a generalului Henry Clinton din New York. După ce a efectuat o serie de raiduri împotriva orașelor și plantațiilor din Virginia, Cornwallis s-a stabilit în orașul Yorktown, situat pe malul mării, în august.

Britanicii au început imediat să fortifice orașul

Generalul George Washington l-a instruit pe Marchizul de Lafayette, care se afla în Virginia cu o armată americană de aproximativ 5.000 de oameni, să blocheze fuga lui Cornwallis din Yorktown pe uscat. Între timp, celor 2.500 de soldați ai lui Washington din New York li s-a alăturat o armată franceză de 4.000 de oameni sub comanda contelui de Rochambeau. Washington și Rochambeau și-au făcut planuri de a-l ataca pe Cornwallis cu ajutorul unei mari flote franceze sub comanda contelui de Grasse, iar la 21 august au traversat râul Hudson pentru a mărșălui spre sud către Yorktown. Parcurgând 320 de kilometri în 15 zile, forța aliată a ajuns la începutul lunii septembrie la capul golfului Chesapeake.

Între timp, o flotă britanică aflată sub comanda amiralului Thomas Graves nu a reușit să spargă superioritatea navală franceză în Bătălia de la Capurile Virginiei din 5 septembrie, refuzându-i lui Cornwallis întăririle așteptate. Începând cu 14 septembrie, de Grasse a transportat oamenii lui Washington și ai lui Rochambeau în josul Chesapeake până în Virginia, unde s-au alăturat lui Lafayette și au finalizat încercuirea Yorktown la 28 septembrie. De Grasse a debarcat încă 3.000 de soldați francezi transportați de flota sa. În primele două săptămâni din octombrie, cele 14.000 de trupe franco-americane au depășit treptat pozițiile britanice fortificate cu ajutorul navelor de război ale lui de Grasse. O mare flotă britanică, care transporta 7.000 de oameni, a pornit să-l salveze pe Cornwallis, dar era prea târziu.

La 19 octombrie, generalul Cornwallis a predat 7.087 de ofițeri și soldați, 900 de marinari, 144 de tunuri, 15 galere, o fregată și 30 de nave de transport. Invocând boala, nu a participat la ceremonia de predare, dar secundul său, generalul Charles O’Hara, a purtat sabia lui Cornwallis în fața comandanților americani și francezi. În timp ce trupele britanice și hessiene au mărșăluit pentru a se preda, fanfarele britanice au interpretat cântecul „The World Turned Upside Down”.

Deși războiul a continuat în largul mării și în alte teatre de operațiuni, victoria patrioților de la Yorktown a pus capăt efectiv luptelor în coloniile americane. Negocierile de pace au început în 1782, iar la 3 septembrie 1783 a fost semnat Tratatul de la Paris, care recunoștea în mod oficial Statele Unite ca națiune liberă și independentă după opt ani de război.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola