Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 19 noiembrie 1985: Reagan și Gorbaciov organizează prima întâlnire la nivel înalt
Articole online

19 noiembrie 1985: Reagan și Gorbaciov organizează prima întâlnire la nivel înalt

Reagan și Gorbaciov

19 noiembrie 1985: Reagan și Gorbaciov organizează prima întâlnire la nivel înalt

Întâlnindu-se la Geneva, președintele Ronald Reagan și liderul sovietic Mihail Gorbaciov nu au ajuns la acorduri importante. Cu toate acestea, întâlnirea a fost de bun augur pentru viitor, întrucât cei doi s-au angajat în discuții lungi și personale și au părut să dezvolte o relație sinceră și apropiată.

Întâlnirea a fost oarecum o surpriză pentru unii din Statele Unite, având în vedere retorica adesea incendiară a lui Reagan cu privire la comunism și Uniunea Sovietică, dar a fost în concordanță cu dorința președintelui de a ține sub control cursa înarmărilor nucleare, declarată adesea. Pentru Gorbaciov, întâlnirea a fost un alt semnal clar al dorinței sale de a obține relații mai bune cu Statele Unite pentru a-și putea continua mai bine reformele interne. Puțin din ceea ce a fost realizat a fost de substanță. Au fost încheiate șase acorduri, de la schimburi culturale și științifice la probleme de mediu. Cu toate acestea, atât Reagan, cât și Gorbaciov s-au declarat mulțumiți de summit, care s-a încheiat la 21 noiembrie.

Următorul summit a avut loc în octombrie 1986 la Reykjavik și s-a încheiat oarecum dezastruos, angajamentul lui Reagan față de Inițiativa de apărare strategică (așa-numitul sistem de apărare antirachetă „Războiul Stelelor”) constituind un obstacol major în calea progreselor în ceea ce privește discuțiile privind controlul armelor. Cu toate acestea, până la cel de-al treilea summit, desfășurat la Washington, D.C., în 1987, ambele părți au făcut concesii pentru a ajunge la un acord asupra unei game largi de aspecte legate de controlul armamentului.

Registration

Aici iti poti reseta parola