Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 18 octombrie 1931: Moare Thomas Edison
Articole online

18 octombrie 1931: Moare Thomas Edison

Edison

18 octombrie 1931: Moare Thomas Edison

Născut în Milan, Ohio, în 1847, Edison a primit puțină educație formală, ceea ce era obișnuit pentru majoritatea americanilor din acea vreme. El a dezvoltat probleme grave de auz la o vârstă fragedă, despre care se crede că ar fi fost rezultatul scarlatinei. Cu toate acestea, Edison a crezut că a fost rezultatul unui incident în care a fost apucat de urechi și ridicat într-un tren în mișcare. Handicapul său a motivat multe dintre invențiile sale. La vârsta de 16 ani, Edison și-a găsit de lucru ca operator de telegraf și, în curând, și-a dedicat o mare parte din energia și ingeniozitatea sa naturală îmbunătățirii sistemului telegrafic în sine. Până în 1869, s-a dedicat invențiilor cu normă întreagă, iar în 1876 s-a mutat într-un laborator și un atelier mecanic în Menlo Park, New Jersey.

Experimentele lui Edison au fost ghidate de intuiția sa remarcabilă, dar a avut grijă să angajeze și asistenți care să îi ofere expertiza matematică și tehnică care îi lipsea

La Menlo Park, Edison și-a continuat lucrările la telegraf, iar în 1877 a dat peste una dintre marile sale invenții – fonograful – în timp ce lucra la o modalitate de înregistrare a comunicațiilor telefonice. Demonstrațiile publice ale fonografului l-au făcut celebru în întreaga lume și a fost supranumit „Vrăjitorul din Menlo Park”.

Deși descoperirea unei modalități de a înregistra și reda sunetul i-a asigurat un loc în istorie, aceasta a fost doar prima dintre numeroasele creații ale lui Edison care aveau să transforme viața de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Printre alte invenții notabile, Edison și asistenții săi au dezvoltat primul bec incandescent practic în 1879, precum și un precursor al camerei de filmat și al proiectorului la sfârșitul anilor 1880. În 1887, a deschis primul laborator de cercetare industrială din lume la West Orange, unde a angajat zeci de muncitori pentru a cerceta sistematic un anumit subiect.

Poate că cea mai mare contribuție a sa la lumea industrială modernă a venit din munca sa în domeniul electricității. A dezvoltat un sistem complet de distribuție electrică pentru lumină și energie, a înființat prima centrală electrică din lume în New York și a inventat bateria alcalină, prima cale ferată electrică și o mulțime de alte invenții care au pus bazele lumii electrice moderne. A continuat să lucreze până la vârsta de 80 de ani și a obținut 1.093 de brevete în timpul vieții sale. A murit la domiciliul său din New Jersey, la 18 octombrie 1931.

Registration

Aici iti poti reseta parola