Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 18 noiembrie 1978: Sinucidere în masă la Jonestown
Articole online

18 noiembrie 1978: Sinucidere în masă la Jonestown

Jonestown

18 noiembrie 1978: Sinucidere în masă la Jonestown

Jim Jones a fost un om al bisericii carismatic care a înființat Templul Poporului, o sectă creștină, în Indianapolis, în anii 1950. El a predicat împotriva rasismului, iar congregația sa integrată a atras mulți afro-americani. În 1965, a mutat grupul în nordul Californiei, stabilindu-se în Ukiah, iar după 1971 în San Francisco. În anii 1970, biserica sa a fost acuzată de mass-media de fraudă financiară, abuzuri fizice asupra membrilor săi și rele tratamente aplicate copiilor. Ca răspuns la criticile tot mai numeroase, Jones, din ce în ce mai paranoic, și-a invitat congregația să se mute cu el în Guyana, unde a promis că vor construi o utopie socialistă. Cu trei ani mai devreme, un mic grup de adepți ai lui Jones călătorise în această mică națiune pentru a înființa ceea ce avea să devină Jonestown pe o porțiune de junglă.

Jonestown nu s-a dovedit a fi paradisul pe care liderul lor îl promisese. Membrii Templului lucrau zile lungi pe câmp și erau supuși unor pedepse aspre dacă puneau la îndoială autoritatea lui Jones. Le-au fost confiscate pașapoartele, le-au fost cenzurate scrisorile către casă, iar membrii au fost încurajați să se toarne unii pe alții și au fost forțați să participe la ședințe lungi și nocturne. Jones, a cărui sănătate mintală era deja în declin și dependent de droguri, era convins că guvernul american și alții urmăreau să-l distrugă.

El le-a cerut membrilor Templului să participe la simulări de sinucidere în miez de noapte

În 1978, un grup de foști membri ai Templului și rude îngrijorate ale membrilor actuali l-au convins pe congresmanul american Leo Ryan, un democrat din California, să se deplaseze la Jonestown și să investigheze așezarea. La 17 noiembrie 1978, Ryan a sosit în Jonestown împreună cu un grup de jurnaliști și alți observatori. La început, vizita a decurs bine, dar a doua zi, când delegația lui Ryan se pregătea să plece, mai mulți locuitori din Jonestown au abordat grupul și le-au cerut să iasă din Guyana. Jones a devenit neliniștit de dezertarea adepților săi, iar unul dintre locotenenții lui Jones l-a atacat pe Ryan cu un cuțit. Congresmanul a scăpat nevătămat din incident, dar Jones a ordonat apoi ca Ryan și însoțitorii săi să fie prinși într-o ambuscadă și uciși pe pista de aterizare în timp ce încercau să plece. Congresmanul și alte patru persoane au fost omorâte în timp ce se urcau în avioanele lor charter.

Întors în Jonestown, Jones a ordonat tuturor să se adune în pavilionul principal și să comită ceea ce el a numit un „act revoluționar”. Cei mai tineri membri ai Templului Poporului au fost primii care au murit, deoarece părinții și asistentele au folosit seringi pentru a arunca în gâtul copiilor un amestec puternic de cianură, sedative și suc de fructe sub formă de pudră. Adulții s-au aliniat apoi pentru a bea amestecul otrăvit, în timp ce gărzile înarmate înconjurau pavilionul.

Când oficialii din Guyana au ajuns a doua zi la complexul din Jonestown, l-au găsit plin de sute de cadavre. Mulți oameni muriseră îmbrățișați unul în jurul celuilalt. Câțiva rezidenți au reușit să fugă în junglă în timp ce aveau loc sinuciderile, în timp ce cel puțin alte câteva zeci de membri ai Templului Poporului, inclusiv câțiva dintre fiii lui Jones, au supraviețuit pentru că se aflau în altă parte a Guyanei în acel moment.

Registration

Aici iti poti reseta parola