Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 17 septembrie 1939: Uniunea Sovietică invadează Polonia
Articole online

17 septembrie 1939: Uniunea Sovietică invadează Polonia

Polonia

17 septembrie 1939: Uniunea Sovietică invadează Polonia

Trupele lui Hitler făceau deja ravagii în Polonia, după ce au invadat-o în prima zi a lunii. Armata poloneză a început să se retragă și să se regrupeze spre est, lângă Lvov, în estul Galiției, încercând să scape de implacabilele ofensive terestre și aeriene germane. Însă, trupele sovietice au început să ocupe estul Poloniei.

Pactul de neagresiune Ribbentrop-Molotov, semnat în august, eliminase orice speranță a Poloniei de a avea un aliat rus într-un război împotriva Germaniei. Polonezii nu știau că o clauză secretă a acestui pact, ale cărei detalii nu vor deveni publice până în 1990, dădea dreptul URSS să își rezerve o parte din regiunea estică a Poloniei.

„Motivul” invocat a fost acela că Rusia trebuia să vină în ajutorul „fraților săi de sânge”, ucrainenii și bielorușii, care erau blocați în teritoriul anexat ilegal de Polonia. Acum, Polonia era strivită de Vest și Est – prinsă între doi mastodonți. Cu forțele sale copleșite de armata germană modernă și mecanizată, Polonia nu mai avea cu ce să lupte împotriva sovieticilor.

Pe măsură ce trupele sovietice au pătruns în Polonia, s-au întâlnit în mod neașteptat cu trupele germane care au luptat până acolo în est în puțin mai mult de două săptămâni. Germanii s-au retras atunci când s-au confruntat cu sovieticii, predându-le prizonierii de război polonezi. Mii de soldați polonezi au fost luați în captivitate; unii polonezi s-au predat pur și simplu sovieticilor pentru a evita să fie capturați de germani.

În urma invaziei, Uniunea Sovietică avea să se trezească cu aproximativ trei cincimi din Polonia și cu 13 milioane de locuitori ai acesteia.

Registration

Aici iti poti reseta parola