Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 16 septembrie 1845: Un presupus spion creștin este asasinat
Articole online

16 septembrie 1845: Un presupus spion creștin este asasinat

Nauvoo

16 septembrie 1845: Un presupus spion creștin este asasinat

Asasinarea lui Wilcox a reflectat conflictul grav și adesea violent dintre Biserica lui Isus Hristos a Sfinților din Ultimele Zile și comunitățile din jur. Joseph Smith, care a fondat religia în 1830, trăise cu adepții săi în Missouri, unde aceștia au avut diverse conflicte cu localnicii, inclusiv o încăierare armată cu miliția statului.

În 1838, guvernatorul Lilburn Boggs a semnat un ordin militar prin care ordona ca Sfinții din ultimele zile să fie expulzați sau exterminați:

„Mormonii trebuie tratați ca dușmani și trebuie exterminați sau alungați din stat, dacă este necesar, pentru binele public.”

Smith și adepții săi au fugit dincolo de Mississippi, în Nauvoo, Illinois, care a devenit rapid al doilea cel mai populat oraș din stat. Dar au existat conflicte și tensiuni și în Nauvoo. Când un ziar local a tipărit editoriale în care se susținea că liderul religios era un impostor, Smith a trimis un grup de adepți să distrugă biroul ziarului. A fost apoi arestat și trimis la închisoare, unde o mulțime l-a urmărit și l-a ucis.

Brigham Young, care a preluat rapid comanda bisericii și a adepților săi, a încercat să înăbușe orice disidență și să-și alunge rivalii. Uciderea lui Phineas Wilcox a făcut parte din procesul de consolidare a puterii sale. Tensiunile cu alte comunități au continuat să se intensifice și, un an mai târziu, peste 2.000 de oameni înarmați au mărșăluit spre Nauvoo. Young a decis că nu mai era înțelept să rămână în zonă. Și-a condus adepții spre vest și s-a stabilit în Valea Lacului Sărat, unde el și adepții săi aveau să joace un rol esențial în fondarea statului Utah.

Registration

Aici iti poti reseta parola