Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 16 august 1896: Aur descoperit în Yukon. Ultima mare goană după aur din vestul american care a ținut până în 1966
Articole online

16 august 1896: Aur descoperit în Yukon. Ultima mare goană după aur din vestul american care a ținut până în 1966

Yukon

16 august 1896: Aur descoperit în Yukon. Ultima mare goană după aur din vestul american care a ținut până în 1966

În speranța de a profita de descoperirile de aur raportate în Alaska, Carmack a călătorit acolo din California în 1881. După ce a dat peste un drum fără ieșire, s-a îndreptat spre nord, în izolatul teritoriu Yukon, chiar peste granița canadiană. În 1896, un alt prospector, Robert Henderson, i-a spus lui Carmack că a găsit aur într-un afluent al râului Klondike.

Carmack s-a îndreptat spre regiune împreună cu doi tovarăși amerindieni, cunoscuți sub numele de Skookum Jim și Tagish Charlie.

La 16 august, în timp ce campau în apropiere de Rabbit Creek, Carmack ar fi observat o pepită de aur care ieșea din malul pârâului. Cei doi tovarăși ai săi au fost mai târziu de acord că Skookum Jim – cumnatul lui Carmack – a făcut de fapt descoperirea.

Indiferent cine a văzut primul aurul, cei trei bărbați au descoperit în curând că roca din apropierea albiei pârâului era plină de depozite de aur.

Începutul unei adevărate competiții pentru exploatarea resurselor din regiune

Vestea descoperirii aurului s-a răspândit rapid în Canada și în Statele Unite, iar în următorii doi ani, până la 50.000 de mineri au sosit în regiune. Rabbit Creek a fost redenumit Bonanza, iar într-un alt afluent al Klondike, numit Eldorado, a fost descoperit și mai mult aur.

„Febra Klondike” a atins apogeul în Statele Unite la mijlocul lunii iulie 1897, când două vapoare cu aburi au sosit din Yukon la San Francisco și Seattle, aducând în total peste două tone de aur. Mii de tineri nerăbdători au cumpărat „ținute Yukon” (truse asamblate de comercianți isteți care conțineau alimente, îmbrăcăminte, unelte și alte echipamente necesare) și au pornit spre nord.

Puțini dintre aceștia aveau să găsească ceea ce căutau, deoarece majoritatea terenurilor din regiune fuseseră deja revendicate. Unul dintre căutătorii de aur ghinioniști a fost Jack London, în vârstă de 21 de ani, ale cărui povestiri scurte bazate pe experiența sa din Klondike au devenit prima sa carte, The Son of the Wolf (1900).

La rândul său, Carmack s-a îmbogățit de pe urma descoperirii sale, plecând din Yukon cu aur în valoare de 1 milion de dolari. Mulți dintre minerii individuali din Klondike și-au vândut în cele din urmă participațiile către companiile miniere, care aveau resursele și utilajele necesare pentru a accesa mai mult aur.

Exploatarea aurului pe scară largă în Teritoriul Yukon nu s-a încheiat până în 1966, iar până atunci regiunea a produs aproximativ 250 de milioane de dolari în aur. În prezent, în regiune mai funcționează aproximativ 200 de mine de aur mici.

Registration

Aici iti poti reseta parola