Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 15 noiembrie 1957: Nikita Hrușciov provoacă Statele Unite la un „concurs pașnic” cu rachete
Articole online

15 noiembrie 1957: Nikita Hrușciov provoacă Statele Unite la un „concurs pașnic” cu rachete

Hrusciov

15 noiembrie 1957: Nikita Hrușciov provoacă Statele Unite la un „concurs pașnic” cu rachete

Interviul a stârnit amestecul obișnuit de beligeranță lăudăroasă și apeluri la „coexistență pașnică” cu Occidentul, caracteristic declarațiilor publice ale lui Hrușciov la sfârșitul anilor 1950. El s-a lăudat cu superioritatea sovietică în materie de rachete, afirmând că Statele Unite nu aveau rachete balistice intercontinentale; „Dacă ar fi avut”, a spus liderul rus, „și-ar fi lansat propriul sputnik”. Apoi a lansat o provocare: „Să organizăm un concurs pașnic de rachete, la fel ca un meci de tir cu pușca, și se vor convinge singuri”.

Vorbind despre viitorul relațiilor Est-Vest, Hrușciov a declarat că atât poporul american, cât și cel sovietic își doreau pacea. Cu toate acestea, el a avertizat că, deși Uniunea Sovietică nu va porni niciodată un război, „unii nebuni” ar putea provoca un conflict. În special, el a remarcat că secretarul de stat John Foster Dulles a creat „o psihoză artificială de război”. În cazul unui război, acesta „ar fi purtat pe continentul american, care poate fi atins de rachetele noastre”. Forțele NATO din Europa ar fi, de asemenea, devastate, iar Europa „ar putea deveni un adevărat cimitir”. În timp ce Uniunea Sovietică ar „suferi enorm”, forțele comunismului ar distruge în cele din urmă capitalismul.

Comentariile lui Hrușciov au venit la doar câteva zile după ce Raportul Gaither a fost dezvăluit presei din Statele Unite. Raportul susținea multe dintre afirmațiile liderului rus, acuzând faptul că SUA se aflau mult în urma sovieticilor în cursa înarmărilor. Criticii politicii externe a președintelui Dwight D. Eisenhower, în special din partea Partidului Democrat, au trecut la atac. Dezbaterea publică privind presupusa „diferență de rachete” dintre arsenalele de rachete americane și sovietice a continuat la începutul anilor 1960 și a fost o problemă majoră în campania prezidențială din 1960 dintre Richard Nixon și John F. Kennedy.

Registration

Aici iti poti reseta parola