Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 15 ani de la moartea vânătorului de naziști
Articole online

15 ani de la moartea vânătorului de naziști

În 1947, a înfiinţat Centrul de Documentare Evreiesc. A fost închis în 1954 pe fondul noilor interese apărute în timpul „războiului rece” şi care nu erau favorabile descoperirii tuturor crimelor comise în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Simon Wiesenthal a reuşit, până să fie închis, să-l localizeze la Buenos Aires pe criminalul nazist Adolf Eichmann şi a informat Centrul de Investigare al Holocaustului de la Yad Vashem, din Israel.

Eichmann, cel care a planificat deportarea şi uciderea în masă a milioane de evrei în Europa, a fost arestat în 1960 în capitala Argentinei, apoi a fost transferat clandestin în Israel şi condamnat la moarte, în 1961, după un proces transmis de televiziune.

În acelaşi an, Wiesenthal a redeschis Centrul de Documentare cu ajutorul donaţiilor venite din întreaga lume.

Un alt caz în care era implicat un criminal nazist, descoperit de Wiesenthal, a fost cel al lui Karl Silberbauer, care a internat-o într-un lagăr de concentrare pe Ana Frank şi care a fost identificat în 1963, când lucra ca inspector de poliţie la Viena.

Alţi criminali au avut aceeaşi soartă: austriacul Franz Stangl – temutul comandant al lagărului de la Treblinka, capturat în 1967 în Brazilia, şi germanul Josef Schwammberger – comandantul ghetoului de la Przemysl, reţinut în 1987 în Argentina.

În 1977, s-a înfiinţat – în cadrul Universităţii Jeshiva din Los Angeles (SUA) – „Simon Wiesenthal Holocaust Center”, care are în prezent filiale în Toronto, Buenos Aires, Ierusalim şi Paris.

 În 1979, Biroul special de investigaţii al SUA (OIS) l-a pus pe Wiesenthal la curent cu informaţii legate de persoane suspecte că ar fi participat la Holocaust.

Scriitorul Simon Wiesenthal s-a născut la 31 decembrie 1908, în Buczacz, regiunea Galiţia, care aparţinea în acea vreme monarhiei habsburgice, parte din Ucraina, în prezent.

A studiat şi a lucrat ca arhitect la Praga, din 1932, exercitându-şi profesia până în 1941, când în timpul ocupaţiei germane a Cehoslovaciei, a fost reţinut.

A reuşit să supravieţuiască detenţiei în două lagăre de concentrare, fiind eliberat de trupele americane din lagărul din Mauthausen.

Simon Wiesenthal a murit la 20 septembrie 2005.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola