Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 14 noiembrie 1969: Apollo 12 decolează
Articole online

14 noiembrie 1969: Apollo 12 decolează

Apollo 12

14 noiembrie 1969: Apollo 12 decolează

Președintele Richard Nixon a urmărit decolarea de pe platforma A de la Cape Canaveral. El a fost primul președinte care a asistat la decolarea unui zbor spațial cu echipaj uman.

La 36 de secunde după decolare, un fulger a lovit racheta de lansare Saturn 5, care a declanșat întrerupătoarele de circuit din modulul de comandă și a provocat o pană de curent. Din fericire, racheta de lansare a continuat să urce în mod normal, iar în câteva minute curentul a fost restabilit în nava spațială.

La 19 noiembrie, modulul de aterizare Intrepid a efectuat o aterizare de precizie pe marginea de nord-vest a Oceanului de furtuni al Lunii. Aproximativ cinci ore mai târziu, astronauții Conrad și Bean au devenit al treilea și al patrulea om care au pășit pe suprafața Lunii. În următoarele 32 de ore, cei doi astronauți au efectuat două plimbări lunare, în cadrul cărora au colectat mostre lunare și au investigat sonda Surveyor 3, o sondă americană fără echipaj uman care a aterizat pe Lună în 1967.

În timpul celor două călătorii, Conrad și Bean au colectat 75 de kilograme de mostre lunare. Aceste roci sunt, în esență, toate din bazalt, un tip comun de rocă vulcanică, și sunt într-adevăr diferite în compoziție (mai puțin titan) și mai tinere (3,1-3,3 miliarde de ani) decât mostrele Apollo 11, vechi de 3,6-3,9 miliarde de ani.

În timpul aselenizării, pilotul modulului de comandă Richard Gordon a rămas pe orbita lunară în modulul de comandă, Yankee Clipper. Fotografiile realizate de Gordon s-au dovedit a fi cruciale în certificarea siguranței locului de aterizare a lui Apollo 14. În total, Apollo 12 a petrecut 3,7 zile pe orbita lunară, înconjurând Luna de 45 de ori. Echipajul s-a întors în siguranță pe Pământ la 24 noiembrie 1969, după un zbor de 10 zile și 4 ore.

La 24 noiembrie, Apollo 12 s-a întors cu succes pe Pământ, prăbușindu-se la doar 5 km de una dintre navele sale de recuperare, USS Hornet.

Registration

Aici iti poti reseta parola