Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 14 decembrie 1911: Roald Amundsen devine primul explorator care ajunge la Polul Sud
Articole online

14 decembrie 1911: Roald Amundsen devine primul explorator care ajunge la Polul Sud

Amundsen

14 decembrie 1911: Roald Amundsen devine primul explorator care ajunge la Polul Sud

Amundsen, născut la Borge, lângă Oslo, în 1872, a fost una dintre marile personalități ale explorării polare. În 1897, el a fost secund într-o expediție belgiană, prima care a iernat în Antarctica. În 1903, a ghidat nava de 47 de tone Gjöa prin Pasajul de Nord-Vest și în jurul coastei canadiene, fiind primul navigator care a realizat această călătorie periculoasă. Amundsen plănuia să fie primul om care să ajungă la Polul Nord și era pe punctul de a se îmbarca în 1909, când a aflat că americanul Robert Peary reușise această performanță.

Amundsen și-a finalizat pregătirile și, în iunie 1910, a plecat în schimb spre Antarctica, unde se îndrepta și exploratorul englez Robert F. Scott, cu scopul de a ajunge la Polul Sud. La începutul anului 1911, Amundsen a intrat cu nava sa în Golful Balenelor din Antarctica și și-a instalat tabăra de bază cu 60 de mile mai aproape de pol decât Scott. În octombrie, ambii exploratori au pornit la drum. La 14 decembrie 1911, expediția lui Amundsen a câștigat cursa spre Polul Nord și s-a întors în siguranță în tabăra de bază la sfârșitul lunii ianuarie.

Expediția lui Scott a fost mai puțin norocoasă

La 18 ianuarie 1912, echipa lui Scott a ajuns la pol doar pentru a constata că Amundsen îi întrecuse cu peste o lună. Vremea în timpul călătoriei de întoarcere a fost excepțional de rea – doi membri au pierit – iar o furtună i-a prins mai târziu pe Scott și pe ceilalți doi supraviețuitori în cortul lor, la doar 11 mile de tabăra de bază. Corpul înghețat al lui Scott a fost găsit mai târziu în acel an.

După călătoria sa istorică în Antarctica, Amundsen a înființat o afacere de succes în domeniul transportului maritim. Ulterior, a încercat să devină primul explorator care a zburat deasupra Polului Nord. În 1925, la bordul unui avion, a zburat la mai puțin de 150 de mile de obiectiv. În 1926, a trecut peste Polul Nord într-un dirijabil, la doar trei zile după ce exploratorul american Richard E. Byrd ar fi făcut acest lucru cu un avion. În 1996, a fost găsit un jurnal pe care Byrd l-a ținut în timpul zborului, care părea să sugereze că acesta s-a întors cu 150 de mile înainte de obiectiv din cauza unei scurgeri de ulei, ceea ce face ca expediția dirijabilă a lui Amundsen să fie primul zbor peste Polul Nord.

În 1928, Amundsen și-a pierdut viața în timp ce încerca să salveze un coleg explorator al cărui dirijabil se prăbușise în mare în apropiere de Spitsbergen, Norvegia.

Registration

Aici iti poti reseta parola