Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > 13 noiembrie 2015: ISIL organizează o serie de atacuri teroriste la Paris, culminând cu masacrul de la teatrul Bataclan
Articole online

13 noiembrie 2015: ISIL organizează o serie de atacuri teroriste la Paris, culminând cu masacrul de la teatrul Bataclan

atentate

13 noiembrie 2015: ISIL organizează o serie de atacuri teroriste la Paris, culminând cu masacrul de la teatrul Bataclan

Anul 2015 fusese deja marcat de o serie de atacuri teroriste majore, în Franța și în alte părți. În ianuarie, un grup cunoscut sub numele de Al-Qaida în Peninsula Arabică a comis cinci atacuri separate în oraș, dintre care cel mai mortal a avut loc la sediul ziarului satiric Charlie Hebdo. În lunile următoare, teroriștii au atacat un centru comunitar evreiesc din Nisa. În august, pasagerii au împiedicat un „jihadist” autointitulat să comită un atac armat într-un tren de la Amsterdam la Paris, iar la 31 octombrie ISIL a revendicat atentatul cu bombă asupra zborului Metrojet 9268 în drum spre Sankt Petersburg, soldat cu 224 de morți.

Atacurile din această zi au început cu o serie de atentate sinucigașe cu bombă în fața Stade de France, unde echipa națională de fotbal a Franței juca împotriva Germaniei, în prezența președintelui François Hollande. O persoană a fost ucisă, dar a fost evitată o nouă vărsare de sânge, deoarece atentatorii nu au reușit să intre în stadion. Atacul de pe stadion a fost urmat imediat de o serie de împușcături și de un alt atentat cu bombă la restaurante mai aproape de centrul orașului, culminând cu un masacru și o luare de ostatici la teatrul Bataclan, în mijlocul unui concert rock cu casa închisă. După mai bine de două ore, poliția franceză a luat cu asalt teatrul, ceea ce a dus la moartea celor trei atacatori.

În timp ce Franța era în doliu, guvernul său a declarat stare de urgență și și-a intensificat campania de bombardamente împotriva ISIL. La 18 noiembrie, un raid al poliției din întreaga regiune a dus la moartea lui Abdelhamid Abaaoud, presupusul creier al atacului. Abaaoud deținea dublă cetățenie belgiană și marocană, în timp ce șapte dintre cei nouă atacatori de la Paris erau belgieni sau francezi. Autorii au avut legături cu celula ISIL de la Bruxelles, care a coordonat o serie de atacuri în Europa, inclusiv o serie de atentate sinucigașe cu bombă în capitala belgiană în luna martie a anului următor. Deși o serie de înjunghieri și atacuri inspirate de ISIL, de obicei comise de unul sau doi autori izolați, au avut loc în Franța de-a lungul anilor 2016 și 2017, atacurile de la Paris reprezintă punctul culminant al activităților ISIL în Europa.

Registration

Aici iti poti reseta parola