Evenimentul Istoric > Articole online > 130 de oameni asasinaţi la Paris, iar printre ei, doi români. Ziua în care se pansează rănile
Articole online

130 de oameni asasinaţi la Paris, iar printre ei, doi români. Ziua în care se pansează rănile

Nouă bărbaţi au atacat mai multe puncte din capitala franceză şi Saint-Denis.

Şirul de atacuri a lăsat în urmă 130 de morţi şi peste 350 de răniţi, fiind considerat de autorităţile franceze drept cel mai sângeros din istoria ţării.

Atentatele au fost revendicate de Statul Islamic. Procesul atacurilor ar putea avea loc în 2021.

Lăcrămioara şi Ionuţ

Printre decedaţi s-au aflat şi doi români, Mariana Lăcrămioara Pop, din Maramureş, şi Ionuţ Ciprian Calciu, din Tulcea.

Se întâmpla într-un mic restaurant din arondismentul 11, La Belle Equipe.

Miercuri se împlinesc patru ani de la atentate. Primăria din Paris organizează o serie de comemorări discrete, pentru a nu se da uitării oroarea din noiembrie 2015, dar şi pentru a nu adăuga suferinţă familiilor victimelor.

Fără luări de cuvânt

Anul acesta au fost organizate şase momente de reculegere la Sanint-Denis, în faţa Stade de France, în faţa barurilor vizate de atacuri în arondismentele 10 şi 11 din Paris şi în faţa sălii de concerte de la Bataclan, de pe Boulevard Voltaire.

Miniştrii Justiţiei şi Internelor s-au alăturat primăriţei din Paris, dar ceremoniile nu au prevăzut nicio luare de cuvânt.

Pentru a apăra intimitatea familiilor, momentul lor de reculegere a fost ţinut departe de ochii presei.

„Pentru Lăcrămioara şi Ionuţ, și pentru toți cei care și-au pierdut viața atunci, reculegere, gânduri și flori”, nota, în pagina sa de Facebook, ambasadorul României la Paris, Luca Niculescu, care a depus o coroană la locul atacului în care şi-au pierdut viaţa cei doi români.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola