Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > 13 decembrie 1942: Joseph Goebbels se plânge de tratamentul italienilor față de evrei
Articole online

13 decembrie 1942: Joseph Goebbels se plânge de tratamentul italienilor față de evrei

evrei

13 decembrie 1942: Joseph Goebbels se plânge de tratamentul italienilor față de evrei

Ministrul nazist al propagandei, Joseph Goebbels, consemnează în jurnalul său disprețul față de tratamentul aplicat de italieni evreilor din teritoriile ocupate de Italia.

„Italienii sunt extrem de permisivi în ceea ce privește tratamentul evreilor. Îi protejează pe evreii italieni atât în Tunis, cât și în Franța ocupată și nu permit ca aceștia să fie recrutați pentru muncă sau obligați să poarte Steaua lui David.”

Joseph Goebbels a făcut din persecuția și, în cele din urmă, din exterminarea evreilor o prioritate personală încă din primele zile ale războiului, consemnând adesea în jurnalul său declarații precum:

„Nu am mai avut niciodată o astfel de declarație: „Ei nu mai sunt oameni, ci animale”. „Distrugerea lor va merge mână în mână cu distrugerea dușmanilor noștri”. „[Evreii… sunt acum evacuați spre est. Procedura este destul de barbară și nu trebuie să fie descrisă aici mai categoric. Nu va rămâne mare lucru din evrei.”

Având în vedere că Italia era în declin din punct de vedere militar, Benito Mussolini avea nevoie să sublinieze într-un fel „superioritatea” italienilor, așa că a început să imite multe dintre legile rasiale și antievreiești ale naziștilor. Cu toate acestea, Mussolini nu a avut niciodată convingerea pentru extremele lui Goebbels, Goering și Hitler, și, cu siguranță, majoritatea poporului italian nu a aderat niciodată la retorica antisemită tot mai pronunțată a regimului. De fapt, italienii au refuzat să deporteze evreii din Italia, Croația sau Franța ocupată de Italia – la Auschwitz.

Registration

Aici iti poti reseta parola