Evenimentul Istoric > Articole online > Geneza României > 13 Aprilie, ziua când Moldova s-a aliat cu Rusia
Articole online

13 Aprilie, ziua când Moldova s-a aliat cu Rusia

Încheiat la Luţk, Tratatul prevedea o alianţă militară antiotomană, dar, prin el, se recunoştea şi domnia ereditară a familiei lui Dimitrie Cantemir şi autoritatea absolută a domnului.

Tratatul descrie, în articolul XI, şi frontierele istorice ale Moldovei: „Nistru, Cameneţ, Bender cu tot teritoriul Poloniei, după delimitarea făcută”.

Dimitrie Cantemir, om politic şi savant, a dorit o domnie puternică, sprijinindu-se pe mica boierime şi orăşenime.

A întreprins o reformă fiscală, reducând o serie de dări ce apăsau mica boierime şi ţărănime, precum „birul steagului”, dăjdiile mazililor, dijma pe miere.

În condiţiile afirmării Rusiei şi a dorinţei de a înlătura controlul otoman, Dimitrie Cantemir s-a orientat către o alianţă cu Țarul.

Tratatul de la Luţk a fost, de fapt, un acord între doi suverani egali ca importanţă şi care deveneau aliaţi.

Se prevedea respectarea autonomiei interne a Moldovei.

Domnia era recunoscută ca ereditară şi absolută în familia Cantemir, marcând, astfel, concepţia monarhiei autoritare.

Rusia garanta integritatea teritorială a Moldovei, care, la rândul său, se obliga să o sprijine militar în campania antiotomană.

Conform unei scrisori a țarului adresată generalului Șeremetiev la 7 mai 1711, întregul text al Tratatului a fost redactat de Dimitrie Cantemir, iar Petru cel Mare a confirmat acest text ce i-a fost trimis de domnul Moldovei. Tratatul de la Luțk a fost semnat de Petru cel Mare și de ministrul său, contele Golovkin.

Tratatul conține 17 articole.

Prin Tratat se stipula că domnia sa va rămâne pe viață, iar Scaunul Moldovei va fi transmis pe cale ereditară, în familia Cantemir, afară de cazul în care unul dintre domni s-ar lepăda de Rusia și de ortodoxie (art.III).

„După vechiul obicei moldovenesc, toată puterea să fie la domn” (art.VI). Articolul al XI-lea prevedea retrocedarea la Moldova a Tighinei și Buceagului, cu cetățile de la Dunăre, Chilia și Cetatea Albă, pierdute în vremea lui Ștefan cel Mare și a lui Petru Rareș.

Dimitrie Cantemir a fost un admirator al lui Petru cel Mare, a dorit să introducă și în Moldova principiile absolutismului luminat.

A încercat să pună capăt rivalităților dintre diferitele grupări boierești.

A existat un conflict între Dimitrie Cantemir și boierii mari ai Moldovei, conflict care izbucnește în timpul războiului ruso-turc din 1711.

Când Dimitrie vodă anunță că a trecut de partea rușilor, boierul Iordache Ruset îi strigă de față cu ceilalți boieri: „Te-ai cam grăbit, măriia ta, cu chiematul Moscalilor”.

Tratatul de la Luțk a fost publicat de Cantemir în spațiul german.

Petru cel Mare la Iași

În politica externă s-a orientat spre Rusia ca entitate ortodoxă, opusă Islamului.

A fost un adept al domniei autoritare, adversar al atotputernicei mari boierimi și a fost împotriva transformării țăranilor liberi în șerbi.

În luna iulie a anului 1711, Petru cel Mare i-a făcut o vizită lui Dimitrie Cantemir, la Iași.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola