Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 11 ianuarie 1863: Bătălia de la Arkansas Post
Articole online

11 ianuarie 1863: Bătălia de la Arkansas Post

Arkansas

11 ianuarie 1863: Bătălia de la Arkansas Post

Această victorie a asigurat centrul statului Arkansas pentru Uniune și a ridicat moralul nordicilor la doar trei săptămâni după dezastruoasa bătălie de la Fredericksburg, Virginia.

Arkansas Post era un fort masiv aflat la 25 de mile de confluența râurilor Arkansas și Mississippi. Acesta a fost proiectat pentru a asigura controlul Confederației asupra râurilor White și Arkansas și pentru a menține presiunea asupra Vicksburg, Mississippi, ultimul oraș rebel important de pe râul Mississippi. Laturile fortului pătrat aveau fiecare o lungime de aproape 60 de metri, iar structura era protejată de un șanț. Acesta era așezat pe o faleză aflată la 8 metri deasupra râului. Postul a fost un impediment major pentru comerțul yankeu de pe Arkansas.

McClernand și-a adunat Armata de pe Mississippi la Milliken’s Bend, la nord de Vicksburg. Avea aproximativ 32.000 de oameni în două corpuri de armată comandate de generalii George Morgan și William T. Sherman. Obiectivul principal al lui McClernand era Vicksburg, dar a decis să captureze mai întâi Arkansas Post pentru a asigura comerțul yankeu pe râurile de la nord de Vicksburg. McClernand a fost însoțit de flotila lui Porter. Planul era să urce cu vaporul pe râul Arkansas și să debarce trupele sub post, apoi oamenii lui Sherman să se ducă în spatele fortului în timp ce Morgan se apropia dinspre aval.

Porter a început să bombardeze fortul în noaptea de 10 ianuarie. Bombardamentul a continuat și în ziua următoare. De-a lungul după-amiezii, infanteria Uniunii s-a deplasat spre fort, în timp ce navele au trecut prin fața acestuia și au început să tragă din cealaltă parte a fortului. Garnizoana confederată a fost înconjurată și a oferit un steag alb înainte de sfârșitul zilei. Yankeii au pierdut în jur de 130 de oameni și au suferit aproximativ 900 de răniți, dar au capturat 5.000 de confederați și au păstrat comerțul Uniunii pe râurile Arkansas și White.

Registration

Aici iti poti reseta parola