Evenimentul Istoric > Articole online > România regală > 101 ani de la eliberarea Budapestei de către Armata Română – „stăpânirea cheii de boltă a imperialismului maghiaro-german”
Articole online

101 ani de la eliberarea Budapestei de către Armata Română – „stăpânirea cheii de boltă a imperialismului maghiaro-german”

Guvernul îmi comunica că aşteapta sosirea şi a delegatului misiunii italiene, locotenent-colonel Romanelli. Le raspund ca e de prisos şi că nu se poate schimba întru nimic hotărârea mea.

Consiliul îmi face cunoscut ca situaţia este dificilă, ca populaţia e agitată, că 20.000 de lucrători armati se vor răscula, iar 3 regimente ce au in oraş, poate, ca nu vor putea fi stapanite la intrarea armatei române.

I-am asigurat sa nu aiba nici o teama, ca Armata româna va menține ordinea cea mai perfecta în Buda-Pesta, că trebuie să intru şi să imi pună la dispoziţie cazarma husarilor „Herzog Ioseph” şi care sa fie evacuată de trupele ungare. (Era răspândit zvonul că toate cazarmele erau minate, dar n-am dat crezare). Discutiile prelungindu-se, le pun în vedere că armata roşie maghiară întreagă este capitulata, oraşul e incercuit de trupele noastre şi catastrofa e inevitabila. O singura concesie ce le pot face, este ca grosul forţelor mele (real nu avem nimic mai mult decat cele trei escadroane, 2 plutoane, 2 tunuri si 2 grupuri de mitraliere) sa fie oprite, pentru noapte, acolo unde se gasesc, iar în oraş să nu intre decat Brigada IV, deja sosita cu mine.

Ora fiind avansată, le pun in vedere că din eroare am uitat a contramanda ordinul ca la ora 20:30, daca nu se termina tratativele, bombardamentul să înceapă chiar fiind eu în oraş.

Consiliul cedează! Și la ora 20:00 un ofiţer de legatură ungur este trimis cu ordinul meu ca trupa să intre in oraş!

La cazarma am primit defilarea trupei. Apoi am revenit in oraş şi am luat cartier la hotelul Dunapalota (Rietz) la care erau ofiteri italieni si francezi. Alte tratative nu am facut decât cele privitoare la detaşamentul meu.

A doua zi, 4 august, am fost rugat din nou pentru a scoate trupa din oraș. Le-am răspuns că sunt și rămân și, în caz contrar, mă retrag la punctul inițial din ajun și încep operațiunile de bombardament. (…)

Radu Cosmin

(Românii la Budapesta, DESROBITORII, București, Editura Librăriei Stănciulescu, 1920)

„Ocuparea Budapestei însemnează stăpânirea cheii de boltă a imperialismului maghiaro-german”

„Budapesta a fost ocupată. Un detaşament de trei arme în frunte cu generalul Holban a defilat în Piaţa Octogon din mijlocul oraşului, una dintre principalelele pieţe centrale ale capitalei Ungariei, în faţa comandantului trupelor din Ardeal, generalul Mărdărescu, şi a unui imens public.

Vestea sosirii armatei române în oraş s-a răspândit ca fulgerul până prin cele mai îndepărtate mahalale ale Budapestei. Oameni care timp de patru luni nu ieşiseră din casă de frica bolşevicilor de astă dată se coborâseră în stradă şi mândrul bulevard Andrássy gemea de lume venită să vadă soldaţii cu căşti de oţel şi cu baionete lungi.

Pagini: 1 2 3 4

Registration

Aici iti poti reseta parola