Rămân memorabile cuvintele spuse călugărului Leon Man, care l-a întrebat cum de s-a încumetat să plece la Alba Iulia, la o vârstă atât de înaintată, pe aşa vreme şi vremuri:
„- Cum să n-o fac nepoate când după ziua asta aştept de optzeci de ani? Am venit, chiar dacă această cale m-ar costa viaţa, căci de acum pentru mine nu mai rămâne alta decât să zic şi eu ca dreptul Simion din Scriptură: Acum slobozeşte, Doamne, pe robul tău în pace”.
Este absolut necesar pentru generația tânără, și nu numai pentru ea, să cunoască, să afle și să transmită mai departe cine a fost și ce a făcut acest Mare patriot al neamului românesc, pe nedrept uitat de mulți.
Dumnezeu Să-l ierte și Să-l odihnească în pace!, scrie Ion-Andrei Gherasim, președinte executiv la Fundația Corneliu Coposu, pe pagina sa de Facebook.
Deputat în Parlamentul de la Budapesta
George (Gheorghe) Pop de Băsești (născut la 1 august 1835, Băsești, Comitatul Sălaj și mort pe 23 februarie 1919, a fost un politician român din Transilvania, între 1881-1902 vicepreședinte, iar între 1902-1918 președinte al Partidului Național Român din Transilvania.
A urmat cursurile gimnaziale la Baia Mare și la liceul cezaro-crăiesc din Oradea, iar apoi a studiat științele juridice la Academia de Drept din Oradea.
În anul 1860, după absolvirea studiilor, și-a început cariera mai întâi ca funcționar municipal la Oradea, iar apoi ca funcționar comitatens.
În 1872 a fost ales deputat în parlamentului ungar din partea cercului electoral Cehu Silvaniei, pe care l-a reprezentat până în 1881.
A reprezentat pentru 9 ani interesele burgheziei românești din Transilvania în parlamentul de la Budapesta.
Partidul Național Român
La 9 august 1880 a propus, într-o conferință ținută la Turda, unirea tuturor românilor din Transilvania și Ungaria într-un singur partid național. În urma acestei propuneri s-a convocat, la 17 octombrie 1880, o conferință alcătuită din 30 de fruntași români din Transilvania și Ungaria, care au decis convocarea conferinței naționale de la Sibiu din anul 1881, care a decretat solidaritatea partidelor naționale românești din Ungaria și unirea acestora sub numele de Partidul Național Român din Transilvania și Ungaria.
Memorandist
În perioada 1892-1894, George Pop de Băsești a fost unul dintre liderii mișcării memorandiste, care cerea autonomia Transilvaniei și drepturi suplimentare pentru românii din Transilvania aflată în Austro-Ungaria.
A fost unul dintre politicienii români condamnați la închisoare pentru susținerea Memorandumului, în cadrul procesului memorandiștilor de la Cluj în 1894.
A prezidat Adunarea Națională de la Alba Iulia din 1 decembrie1918. A murit câteva luni mai târziu, la vârsta de 84 de ani.
Urmașul său la conducerea PNR a fost Iuliu Maniu.
George Pop de Băsești și-a donat întreaga sa avere Mitropoliei Greco-Catolice a Blajului „cu acel scop și acel mandat ca, din această avere, să se înființeze spre mărirea Atotputernicului Dumnezeu și în favorul dezvoltării culturale a poporului român o fundație perpetuă și neschimbată”, iar „scopul fundației va fi promovarea culturii poporului românesc”.
Pe terenul donat de George Pop de Băsești Bisericii Române Unite cu Roma a fost ridicată noua biserică greco-catolică din Băsești, cu hramul „Sfântul Gheorghe”, sființită în anul 2005.