Evenimentul Istoric > Articole online > 101 ani de când a trecut la Domnul președintele Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia
Articole online

101 ani de când a trecut la Domnul președintele Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia

Astăzi, 23 februarie 2020, se împlinesc 101 de ani de la trecerea la Domnul a marelui om politic George Pop de Băsești (1835-1919) – lider al mișcării memorandiste din Transilvania, președinte al Partidului Național Român și președintele Marii Adunări Naționale de la Alba.

Rămân memorabile cuvintele spuse călugărului Leon Man, care l-a întrebat cum de s-a încumetat să plece la Alba Iulia, la o vârstă atât de înaintată, pe aşa vreme şi vremuri:

„- Cum să n-o fac nepoate când după ziua asta aştept de optzeci de ani? Am venit, chiar dacă această cale m-ar costa viaţa, căci de acum pentru mine nu mai rămâne alta decât să zic şi eu ca dreptul Simion din Scriptură: Acum slobozeşte, Doamne, pe robul tău în pace”.

Este absolut necesar pentru generația tânără, și nu numai pentru ea, să cunoască, să afle și să transmită mai departe cine a fost și ce a făcut acest Mare patriot al neamului românesc, pe nedrept uitat de mulți.

Dumnezeu Să-l ierte și Să-l odihnească în pace!, scrie Ion-Andrei Gherasim, președinte executiv la Fundația Corneliu Coposu, pe pagina sa de Facebook.

Deputat în Parlamentul de la Budapesta

George (Gheorghe) Pop de Băsești (născut la 1 august 1835, Băsești, Comitatul Sălaj și mort pe 23 februarie 1919, a fost un politician român din Transilvania, între 1881-1902 vicepreședinte, iar între 1902-1918 președinte al Partidului Național Român din Transilvania.

A urmat cursurile gimnaziale la Baia Mare și la liceul cezaro-crăiesc din Oradea, iar apoi a studiat științele juridice la Academia de Drept din Oradea.

În anul 1860, după absolvirea studiilor, și-a început cariera mai întâi ca funcționar municipal la Oradea, iar apoi ca funcționar comitatens.

În 1872 a fost ales deputat în parlamentului ungar din partea cercului electoral Cehu Silvaniei, pe care l-a reprezentat până în 1881.

A reprezentat pentru 9 ani interesele burgheziei românești din Transilvania în parlamentul de la Budapesta.

Partidul Național Român

La 9 august 1880 a propus, într-o conferință ținută la Turda, unirea tuturor românilor din Transilvania și Ungaria într-un singur partid național. În urma acestei propuneri s-a convocat, la 17 octombrie 1880, o conferință alcătuită din 30 de fruntași români din Transilvania și Ungaria, care au decis convocarea conferinței naționale de la Sibiu din anul 1881, care a decretat solidaritatea partidelor naționale românești din Ungaria și unirea acestora sub numele de Partidul Național Român din Transilvania și Ungaria.

Memorandist

În perioada 1892-1894, George Pop de Băsești a fost unul dintre liderii mișcării memorandiste, care cerea autonomia Transilvaniei și drepturi suplimentare pentru românii din Transilvania aflată în Austro-Ungaria.

A fost unul dintre politicienii români condamnați la închisoare pentru susținerea Memorandumului, în cadrul procesului memorandiștilor de la Cluj în 1894.

A prezidat Adunarea Națională de la Alba Iulia din 1 decembrie1918. A murit câteva luni mai târziu, la vârsta de 84 de ani.

Urmașul său la conducerea PNR a fost Iuliu Maniu.

George Pop de Băsești și-a donat întreaga sa avere Mitropoliei Greco-Catolice a Blajului „cu acel scop și acel mandat ca, din această avere, să se înființeze spre mărirea Atotputernicului Dumnezeu și în favorul dezvoltării culturale a poporului român o fundație perpetuă și neschimbată”, iar „scopul fundației va fi promovarea culturii poporului românesc”.

Pe terenul donat de George Pop de Băsești Bisericii Române Unite cu Roma a fost ridicată noua biserică greco-catolică din Băsești, cu hramul „Sfântul Gheorghe”, sființită în anul 2005.

Registration

Aici iti poti reseta parola

Abonare la notificari Doriți să primiți notificări atunci când publicăm ceva interesant? NU DA