Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 1 noiembrie 1512: Tavanul Capelei Sixtine se deschide pentru public
Articole online

1 noiembrie 1512: Tavanul Capelei Sixtine se deschide pentru public

capela sixtina

1 noiembrie 1512: Tavanul Capelei Sixtine se deschide pentru public

Michelangelo Buonarroti, cel mai mare dintre artiștii renascentiști italieni, s-a născut în micul sat Caprese în 1475. Fiu al unui administrator guvernamental, a crescut în Florența, un centru al mișcării renascentiste timpurii, și a devenit ucenicul unui artist la vârsta de 13 ani. Dând dovadă de un talent evident, a fost luat sub aripa lui Lorenzo de’ Medici, conducătorul republicii florentine și un mare protector al artelor. După ce și-a demonstrat măiestria în sculptură în lucrări precum Pieta (1498) și David (1504), a fost chemat la Roma în 1508 pentru a picta tavanul Capelei Sixtine – principalul spațiu consacrat din Vatican.

Frescele epice ale tavanului lui Michelangelo, a căror finalizare a durat mai mulți ani, se numără printre cele mai memorabile lucrări ale sale. În centrul unui sistem complex de decorare cu numeroase figuri se află nouă panouri dedicate istoriei lumii biblice. Cel mai faimos dintre acestea este Creația lui Adam, o pictură în care brațele lui Dumnezeu și ale lui Adam sunt întinse unul spre celălalt. În 1512, Michelangelo a finalizat lucrarea.

După 15 ani ca arhitect la Florența, Michelangelo s-a întors la Roma în 1534, unde va lucra și va trăi pentru tot restul vieții sale. În acel an a pictat „Judecata de Apoi” pe peretele de deasupra altarului din Capela Sixtină pentru Papa Paul al III-lea. Pictura masivă înfățișează condamnarea păcătoșilor de către Hristos și binecuvântarea celor virtuoși și este considerată o capodoperă a manierismului timpuriu.

Michelangelo a lucrat până la moartea sa, în 1564, la vârsta de 88 de ani. Pe lângă operele sale artistice majore, el a realizat numeroase alte sculpturi, fresce, proiecte arhitecturale și desene, multe dintre acestea fiind neterminate și unele pierdute. În timpul vieții sale, a fost celebrat ca fiind cel mai mare artist în viață din Europa, iar astăzi este considerat unul dintre cei mai mari artiști din toate timpurile.

Registration

Aici iti poti reseta parola