Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 09 octombrie 1967: Che Guevara este executat
Articole online

09 octombrie 1967: Che Guevara este executat

che guevara

09 octombrie 1967: Che Guevara este executat

Forțele boliviene susținute de armata americană l-au capturat pe Guevara pe 8 octombrie în timp ce luptau împotriva bandei sale de gherilă în Bolivia și l-au executat a doua zi. Mâinile i-au fost tăiate ca dovadă a morții, iar trupul său a fost îngropat într-un mormânt nemarcat. În 1997, rămășițele lui Guevara au fost găsite și trimise înapoi în Cuba, unde au fost reînhumate în cadrul unei ceremonii la care au participat președintele Fidel Castro și mii de cubanezi.

Ernesto Rafael Guevara de la Serna s-a născut în 1928, în Argentina, într-o familie înstărită. În timp ce studia medicina la Universitatea din Buenos Aires, și-a luat o pauză pentru a călători prin America de Sud pe motocicletă; în acest timp, a fost martor la sărăcia și opresiunea claselor inferioare. A obținut diploma de medic în 1953 și și-a continuat călătoriile prin America Latină, implicându-se în organizații de stânga. La mijlocul anilor 1950, Guevara s-a întâlnit cu Fidel Castro și cu grupul său de revoluționari exilați în Mexic. Guevara a jucat un rol-cheie în preluarea puterii de către Castro de la dictatorul cubanez Fulgencio Batista în 1959 și, mai târziu, a fost mâna dreaptă a lui Castro și ministru al industriei. Guevara s-a opus cu tărie dominației americane în America Latină și a susținut revoluțiile bazate pe țărani pentru a combate nedreptatea socială din țările lumii a treia.

Guevara a demisionat – unii spun că a fost demis – din postul său din guvernul cubanez în aprilie 1965, probabil din cauza unor divergențe cu Castro cu privire la politicile economice și externe ale națiunii. Guevara a dispărut apoi din Cuba, a călătorit în Africa și a reapărut în cele din urmă în Bolivia, unde a fost ucis. După moartea sa, Guevara a dobândit statutul de erou în rândul oamenilor din întreaga lume, fiind un simbol al anti-imperialismului și al revoluției. O fotografie din 1960, realizată de Alberto Korda, care îl înfățișează pe Guevara purtând o beretă, a devenit emblematică și a apărut de atunci pe nenumărate postere și tricouri. Cu toate acestea, nu toată lumea îl consideră pe Guevara un erou: el este acuzat, printre altele, că a ordonat moartea a sute de persoane în închisorile cubaneze în timpul revoluției.

Registration

Aici iti poti reseta parola