Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 02 octombrie 1944: Se încheie Revolta de la Varșovia
Articole online

02 octombrie 1944: Se încheie Revolta de la Varșovia

Polonia

02 octombrie 1944: Se încheie Revolta de la Varșovia

Cu două luni mai devreme, apropierea Armatei Roșii de Varșovia a determinat forțele de rezistență poloneze să lanseze o rebeliune împotriva ocupației naziste. Rebelii, care susțineau guvernul polonez democratic aflat în exil la Londra, sperau să obțină controlul asupra orașului înainte ca sovieticii să îl „elibereze”. Polonezii se temeau că, dacă nu reușesc să cucerească orașul, cuceritorii sovietici vor instaura cu forța un regim comunist pro-sovietic în Polonia.

Polonezii, slab aprovizionați, au obținut primele victorii împotriva germanilor, dar liderul nazist Adolf Hitler a trimis întăriri. În lupte de stradă brutale, polonezii au fost învinși treptat de armamentul german superior. Între timp, Armata Roșie a ocupat o suburbie a Varșoviei, dar nu a făcut niciun efort pentru a-i ajuta pe rebelii polonezi. De asemenea, sovieticii au respins o cerere a britanicilor de a folosi bazele aeriene sovietice pentru a transporta provizii pe calea aerului către polonezii asediați.

După 63 de zile, polonezii, lipsiți de arme, provizii, alimente și apă, au fost forțați să se predea. După aceea, naziștii au deportat o mare parte din populația Varșoviei și au distrus orașul. După ce protestatarii din Varșovia au fost înlăturați, sovieticii s-au confruntat cu puțină opoziție organizată în stabilirea unui guvern comunist în Polonia.

Registration

Aici iti poti reseta parola