Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 01 octombrie 1918: Lawrence al Arabiei capturează Damascul
Articole online

01 octombrie 1918: Lawrence al Arabiei capturează Damascul

Lawrence

01 octombrie 1918: Lawrence al Arabiei capturează Damascul

Lawrence, un arab cu studii la Oxford, născut în Tremadoc, Țara Galilor, a început să lucreze pentru armata britanică ca ofițer de informații în Egipt în 1914. A petrecut mai mult de un an la Cairo, procesând informații. În 1916, a însoțit un diplomat britanic în Arabia, unde Hussein ibn Ali, emirul de la Mecca, proclamase o revoltă împotriva dominației turcești. Lawrence și-a convins superiorii să ajute rebeliunea lui Hussein și a fost trimis să se alăture armatei arabe a fiului lui Hussein, Faisal, în calitate de ofițer de legătură.

Sub îndrumarea lui Lawrence, arabii au lansat un război de gherilă eficient împotriva liniilor turcești. S-a dovedit un strateg militar talentat și a fost foarte admirat de beduinii din Arabia. În iulie 1917, forțele arabe au capturat Aqaba, lângă Sinai, și s-au alăturat marșului britanic spre Ierusalim. Lawrence a fost promovat la rangul de locotenent-colonel. În noiembrie, a fost capturat de turci în timp ce făcea recunoaștere în spatele liniilor inamice în ținută arabă și a fost torturat.

Lawrence s-a alăturat din nou armatei sale, care și-a croit încet drumul spre nord, spre Damasc

Trupele australiene sub comanda lui Henry Chauvel s-au luptat pentru a ajunge la Damasc și au ajuns la fața locului înaintea lui Lawrence și a oamenilor săi, dar au plecat cu puțin timp înainte de sosirea acestuia pentru a urmări unitățile turcești care fugeau. Capitala siriană a căzut la 1 octombrie 1918.

Arabia a fost eliberată, dar speranța lui Lawrence că peninsula va fi unită ca o singură națiune a fost spulberată atunci când fracționalismul arab a ieșit la iveală după Damasc. Lawrence, epuizat și dezamăgit, a plecat în Anglia. Simțind că Marea Britanie a exacerbat rivalitățile dintre grupurile arabe, s-a prezentat în fața regelui George al V-lea și a refuzat politicos medaliile care i-au fost oferite.

După război, a făcut mult lobby pentru independența țărilor arabe și a apărut la conferința de pace de la Paris în haine arabe. Ulterior, a scris o carte monumentală de memorii de război, The Seven Pillars of Wisdom (Cei șapte stâlpi ai înțelepciunii), și s-a înrolat în Royal Air Force (RAF) sub un nume fals pentru a scăpa de faima sa și a dobândi material pentru o nouă carte. Concediat din RAF în 1935, a fost rănit mortal într-un accident de motocicletă câteva luni mai târziu.

Registration

Aici iti poti reseta parola