Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 01 octombrie 1910: O bombă explodează în clădirea Los Angeles Times
Articole online

01 octombrie 1910: O bombă explodează în clădirea Los Angeles Times

explozie

O explozie masivă distruge clădirea Los Angeles Times din centrul orașului, provocând moartea a 21 de persoane și rănirea multor altora. Întrucât editorul Los Angeles Times, Harrison Otis, un adversar virulent al sindicatelor, credea că bomba a fost îndreptată împotriva sa, l-a angajat pe cel mai important detectiv particular din țară, William J. Burns, pentru a rezolva cazul. Pe lângă faptul că a tipărit numeroase editoriale împotriva sindicatelor, Otis era liderul Asociației Comercianților și Manufacturierilor, un grup puternic de proprietari de afaceri cu relații politice extinse.

01 octombrie 1910: O bombă explodează în clădirea Los Angeles Times

Investigația lui Burns l-a condus la Sindicatul muncitorilor de la Bridge and Structural Iron și la trezorierul acestuia, John J. McNamara. În aprilie 1911, după ce Burns a obținut o mărturisire de la Ortie McManigal, care ar fi fost intermediarul dintre McNamara și doi experți în bombe, i-a arestat personal pe John McNamara și pe fratele său în Indiana. Fără nicio autoritate legală, Burns a reușit, de asemenea, să-i ducă pe frați în California, unde urmau să fie urmăriți penal.

Membrii de sindicat și susținătorii de stânga s-au raliat în jurul fraților McNamara. După ce a fost strâns un important fond pentru apărare, reprezentanții sindicatului au pledat pe lângă Clarence Darrow pentru a prelua cazul. Darrow, care era cel mai bun avocat al apărării pe care America îl avea de oferit, îl scosese deja pe „Big Bill” Haywood, liderul sindical al Industrial Workers of the World, de sub acuzația de crimă în Idaho cu câțiva ani mai devreme. Oferindu-i-se 50.000 de dolari, a acceptat cazul cu reticență.

Chiar dacă opinia publică îi susținea pe McNamara, propria investigație a lui Darrow scotea la iveală dovezi care demonstrau că frații erau de fapt vinovați. Chiar mai rău, membrii echipei de apărare încercau să mituiască juriul doar pentru a ține pasul cu propriile tactici de mituire ale acuzării. Darrow a ajuns la o înțelegere cu Otis și cu procurorii, conform căreia frații vor pleda vinovați pentru a scăpa de pedeapsa cu moartea, ceea ce au și făcut.

Cu toate acestea, această rezoluție nu a fost satisfăcătoare pentru niciuna dintre părți, iar Darrow a fost prins la mijloc. Otis a aranjat urmărirea penală a lui Darrow sub acuzația de mită, iar sindicatul l-a abandonat pe marele avocat al apărării. Nu numai că au refuzat să îi plătească onorariul pentru cazul McNamara, dar au refuzat să îl ajute în apărarea sa. Earl Rogers, un bețiv notoriu, dar și un avocat din Los Angeles, curajos, formidabil și eficient, a preluat cazul lui Darrow.

După un proces îndelungat, Rogers a obținut un proces nul pentru Darrow, care a fost ulterior achitat după un al doilea proces. Darrow a continuat să judece cazuri și mai deosebite, inclusiv procesul de crimă Leopold și Loeb și procesul evoluției Scopes.

Los Angeles

Registration

Aici iti poti reseta parola