Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Războiul costumelor zoot de pe străzile din Los Angeles. Nimic nou sub soare
Articole online

Războiul costumelor zoot de pe străzile din Los Angeles. Nimic nou sub soare

Revoltele și distrugerile care au cuprins SUA sub pretextul morții cetățeanului de culoare George Floyd, în momentul arestării sale de către un polițist alb, nu sunt ceva nou în America.

La 3 iunie 1943, un grup de marinari americani se deplasează prin centrul orașului Los Angeles și atacă pe oricine poartă un „costum zoot” – pantalonii de lână largi, paltoane supradimensionate și pălării de porc, la modă printre tinerii de culoare și hispanici.

În săptămâna viitoare, așa-numitele revolte Zoot Suit s-au înmulțit, marcând punctul culminant al tensiunilor rasiale din Los Angeles, în contextul celui de-al doilea război mondial.

Pachuco

În Los Angeles mulți cetățeni conservatori (inclusiv americani-mexicani și albi mai în vârstă) nu-i priveau cu ochi buni tinerii „zootici”, care se numeau și „pachucos”, asocindu-i nu numai cu rebeliunea culturală, ci și cu criminalitatea și gangsterismul.

Pachuco se referă la o anumită subcultură a americanilor hispanici și latino-americani, asociată cu costume zoot, bande stradale, viata de noapte și comportament public flamboiant, în încercarea de a arăta și de a se simți ca un șef al mafiei din era gangsterilor din Chicago.

Tensiunea a crescut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când raționalizarea lânii, la începutul anului 1942, a determinat interzicerea fabricării de costume zoot, iar purtarea lor era considerată nepatriotică.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola