Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Războiul costumelor zoot de pe străzile din Los Angeles. Nimic nou sub soare
Articole online

Războiul costumelor zoot de pe străzile din Los Angeles. Nimic nou sub soare

La 3 iunie 1943, un grup de marinari americani se deplasează prin centrul orașului Los Angeles și atacă pe oricine poartă un „costum zoot” – pantalonii de lână largi, paltoane supradimensionate și pălării de porc, la modă printre tinerii de culoare și hispanici.

În săptămâna viitoare, așa-numitele revolte Zoot Suit s-au înmulțit, marcând punctul culminant al tensiunilor rasiale din Los Angeles, în contextul celui de-al doilea război mondial.

Pachuco

În Los Angeles mulți cetățeni conservatori (inclusiv americani-mexicani și albi mai în vârstă) nu-i priveau cu ochi buni tinerii „zootici”, care se numeau și „pachucos”, asocindu-i nu numai cu rebeliunea culturală, ci și cu criminalitatea și gangsterismul.

Pachuco se referă la o anumită subcultură a americanilor hispanici și latino-americani, asociată cu costume zoot, bande stradale, viata de noapte și comportament public flamboiant, în încercarea de a arăta și de a se simți ca un șef al mafiei din era gangsterilor din Chicago.

Tensiunea a crescut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când raționalizarea lânii, la începutul anului 1942, a determinat interzicerea fabricării de costume zoot, iar purtarea lor era considerată nepatriotică.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola