Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Ar fi dus planul Morgenthau la moartea a 25 de milioane de germani?
Articole online

Ar fi dus planul Morgenthau la moartea a 25 de milioane de germani?

plan

Ar fi dus planul Morgenthau la moartea a 25 de milioane de germani?

Ca atare, liderii știau că trebuie să discute ce vor face cu Germania atunci când conflictul se va încheia. Una dintre cele mai populare propuneri a fost Planul Morgenthau.

Henry Morgenthau Jr.

Planul a fost ideea lui Henry Morgenthau Jr. care a acționat ca secretar al trezoreriei în timpul președinției lui Franklin D. Roosevelt din 1934. El a fost numit pentru că era cunoscut ca fiind strict cu cheltuielile guvernamentale.

Când a început cel de-al Doilea Război Mondial, Morgenthau s-a implicat mai mult în domenii ale administrației care nu erau în mod explicit financiare. De origine evreiască, el a încercat în mod constant să îl împingă pe Roosevelt să ajute la salvarea poporului său de persecuția germană. De asemenea, a fost foarte implicat în acordurile de împrumut și leasing între Statele Unite și alte țări.

În 1944, Morgenthau s-a extins în domeniul politicii externe și în această perioadă a venit cu soluția sa pentru cum ar trebui să arate lumea postbelică. El a explicat:

„Apreciez faptul că nu este responsabilitatea mea, dar fac acest lucru în calitate de cetățean american și voi continua să fac acest lucru și voi interveni până când voi ști că totul este în regulă”.

El a adăugat:

„Vreau să fac Germania să fie atât de neputincioasă încât să nu poată susține instrumentul de război – un alt război mondial”.

Planul Morgenthau

Planul Morgenthau a fost propus într-un memorandum numit Programul post-revendicare sugerat pentru Germania.

Acesta putea fi împărțit în trei clauze principale. Prima era demilitarizarea obligatorie a Germaniei. Nu numai că oamenii ar fi fost dezarmați, dar ar fi fost distruse sau eliminate toate formele de industrie care ar fi putut contribui la un viitor militarism. Acest lucru urma să se întâmple imediat ce Germania se preda.

Principala regiune în care urma să aibă loc această demilitarizare era Ruhr, deoarece era inima industriei de război a țării. Conform Planului Morgenthau, Aliații urmau să îndepărteze toate fabricile și echipamentele din zonă în termen de șase luni de la sfârșitul războiului și să le distrugă pe cele care nu puteau fi îndepărtate. În ceea ce-i privește pe cei care locuiau acolo, aceștia urmau să fie încurajați să se mute în altă parte dacă aveau vreo formă de pregătire industrială.

După ce aceste două etape ar fi fost finalizate, zona ar fi fost transformată în teritoriu internațional, fiind administrată de Organizația Națiunilor Unite (ONU), pentru a se asigura că nu va mai deveni niciodată un centru militarizat.

Împărțirea Germaniei

În loc să ceară reparații, ca în cazul Tratatului de la Versailles după Primul Război Mondial, Aliații vor fi compensați financiar prin controlul regiunii și prin preluarea fabricilor și materialelor folosite cândva acolo.

Gestionarea teritoriului german nu s-ar fi încheiat aici:

  1. Franța urma să primească Saar și teritoriile din apropierea Mosellei și Rinului.
  2. Polonia ar urma să primească o parte din Prusia de Est și Silezia de Sud.
  3. Austria ar reveni la granițele sale de dinainte de 1938.
  4. În ceea ce privește Germania, aceasta ar fi împărțită în două state separate. Württemberg, Baden și Bavaria ar deveni Germania de Sud, în timp ce Saxonia, Turingia și Prusia ar fi cunoscute sub numele de Germania de Nord.

Cordell Hull a elaborat un al doilea plan

La baza planului lui Morgenthau se afla dorința sa de a vedea Germania transformată într-o țară de fermieri care, fără tehnologie și materiale avansate, nu ar mai putea amenința niciodată Europa sau restul lumii cu un alt război.

Acesta nu a fost singurul plan creat, întrucât secretarul de stat Cordell Hull, însărcinat inițial cu această sarcină, a elaborat și el propriul plan. În timp ce Morgenthau era hotărât să ruineze Germania, Hull dorea să se asigure că țara se va putea repune rapid pe picioare.

Ambele planuri au fost prezentate lui Roosevelt, care a declarat într-o scrisoare adresată reginei Țărilor de Jos:

„Există două școli de gândire – cei care ar fi altruiști în ceea ce-i privește pe germani, sperând ca prin bunăvoință să-i facă din nou creștini, și cei care ar adopta o atitudine mult mai dură. În mod hotărât, eu aparțin celei din urmă școli, pentru că, deși nu sunt însetat de sânge, vreau ca germanii să știe că, cel puțin de data aceasta, că au pierdut definitiv războiul.”

Planul Morgenthau și propaganda germană

Planul Morgenthau a fost prezentat pentru prima dată politicienilor internaționali la cea de-a doua Conferință de la Quebec, în 1944, în mare parte datorită sprijinului lui Roosevelt. Deși Winston Churchill s-a opus inițial ideii, în cele din urmă a fost de acord, datorită faptului că SUA a oferit Regatului Unit un important acord de împrumut și leasing.

După conferință, The New York Times a relatat despre acest plan la 21 septembrie 1944. În scurt timp, ministerul german de propagandă a început să folosească informațiile pentru a susține lupta în rândul armatei țării. Faptul că Morgenthau era evreu nu a făcut decât să înrăutățească situația, deoarece acest lucru a fost folosit pentru a arăta că evreii conspirau împotriva statului german. Acest lucru, potrivit guvernului, a justificat tratamentul îngrozitor aplicat acestor oameni.

Planul Marshall

Atunci când Roosevelt a murit în aprilie 1945, la fel s-a întâmplat și cu Planul Morgenthau. Pentru o scurtă perioadă de timp, se părea că președintele Harry Truman va lua în considerare această idee, deoarece a semnat Directiva 1067 la 10 mai 1945, care spunea că America nu va lua „nicio măsură care să vizeze reabilitarea economică a Germaniei [sau] destinată să mențină sau să consolideze economia germană”.

Acest lucru a fost de scurtă durată, deoarece Turman a semnat apoi Directiva 1779 în luna iulie a aceluiași an, menită să ofere, în schimb, ajutor Germaniei. În aceeași lună, Morgenthau a fost forțat să demisioneze din poziția sa în cadrul Trezoreriei, deoarece el și Truman aveau prea multe diferențe de abordare politică. Poate că acest lucru este la fel de bine – calculele arată că, dacă planul ar fi fost pus în aplicare, aproape 25 de milioane de germani ar fi putut muri de foame.

Abordarea pusă în aplicare la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial a fost cât se poate de departe de Planul Morgenthau. În loc să-i transforme pe germani într-o adunătură de agricultori cu o tehnologie inexistentă, a oferit un ajutor economic semnificativ, astfel încât aceștia să-și poată stabiliza țara și să se refacă în urma conflictului.

Planul Marshall, așa cum a fost numit, a avut un mare succes și a permis Germaniei să se reconstruiască într-un mod în care nu i s-a permis să o facă la sfârșitul Primului Război Mondial.

Registration

Aici iti poti reseta parola