Ziua în care s-au pronunțat condamnările în scandalul Watergate

 

Preşedintele Statelor Unite Richard Nixon (1968-1974) a demisionat din funcţie la 9 august 1974, în cursul celui de-al doilea mandat al său, gest determinat de aşa-numita afacere Watergate, unul dintre cele mai mari scandaluri politice din istoria Statelor Unite.

La 21 februarie 1975, fostul Procuror General al SUA, John N. Mitchell, şi foştii consilieri de la Casa Albă, H. R. Haldeman şi John Ehrlichman, au fost condamnaţi la închisoare, în urma Scandalului Watergate.

Dezvăluirea afacerii a fost făcută de doi ziarişti americani de la „Washington Post”, Carl Bernstein şi Bob Woodward, care au început o investigaţie jurnalistică în urma spargerii sediului Partidului Democrat, aflat în complexul de apartamente Watergate din Washington, în timpul campaniei prezidenţiale din 1972.

Ei au ajuns la concluzia că persoanele care au spart sediul democraţilor au fost angajate de membri ai anturajului preşedintelui Richard Nixon, cu intenţia de a monta dispozitive de ascultare în birourile rivalilor săi politici.

Investigaţia celor doi a fost preluată, după câteva luni, de întreaga presă americană, apoi de autorităţile statului, care au confirmat, în cele din urmă, concluziile vehiculate în presă, în pofida încercărilor repetate ale Administraţiei Nixon de muşamalizare a scandalului, chiar de oprire a cercetărilor Biroului Federal de Investigaţii (FBI).

Punerea sub acuzare

Congresul american a început cercetările în acest caz în februarie 1973, Camera Reprezentanţilor a SUA hotărând, la 27 iulie 1974, punerea sub acuzare a preşedintelui american în cadrul afacerii Watergate, pe baza înregistrărilor audio culese din discuţiile ce au avut loc în Biroul Oval.

La 8 august 1974, Richard Nixon şi-a anunţat demisia din funcţie, pentru a evita procedura de demitere de către Congresul american.

În urma scandalului, 25 de persoane care lucrau în Administraţia prezidenţială, dintre care patru membri ai Cabinetului, au fost condamnate sau închise.

Sursa: Agerpres