Evenimentul Istoric > Articole online > Ziua în care principele Ferdinand și principesa Maria și-au unit destinele
Articole online

Ziua în care principele Ferdinand și principesa Maria și-au unit destinele

La 29 decembrie 1893 a avut loc oficierea căsătoriei dintre principele moșternitor al tronului Regatului României Ferdinand de Hohenzollern-Sigmaringen cu Maria de Edinburgh şi Saxa Coburg-Gotha, nepoată a reginei Victoria a Marii Britanii şi a ţarului Alexandru al II-lea al Rusiei, la castelul Sigmaringen în Germania. 

La acel moment, Germania se conducea după calendarul gregorian (conform cu care data nunții a fost 10 ianuarie 1893), iar România se conducea după calendarul iulian (conform cu care data nunții a fost 29 decembrie 1892), scrie muzeulcotroceni.ro

Au avut împreună şase copii, primul născut şi moştenitorul tronului – principele Carol, venind pe lume imediat după căsătoria părinţilor săi, la 16 octombrie 1893.

Au urmat apoi principesa Elisabeta (1894), principesa Marioara (Mignon, 1900), principele Nicolae (1903), principesa Ileana (1909) şi principele Mircea (1913), acesta din urmă murind însă la vârsta de trei ani (1916), din cauza febrei tifoide.

Pentru familia princiară a fost construit, între anii 1893-1895, pe fundaţia palatului domnesc de la Cotroceni, un nou palat, lucrările fiind încredinţate arhitectului francez Paul Gottereau, scop în care s-a alocat de către guvern suma de 1.700.000 lei.

Palatul Cotroceni a fost pentru regele Ferdinand şi regina Maria reşedinţă permanentă, unde au locuit până la trecerea lor la cele veşnice. Regele Ferdinand s-a stins din viaţă la data de 20 iulie 1927, iar regina Maria la data de 18 iulie 1938.

Kaiserul Wilhem al ll-lea e prezent, regele Carol participă deasemenea. Au loc trei ceremonii: o căsătorie civilă, una protestantă pentru Maria, alta catolică pentru Ferdinand, scrie stelian-tanase.ro.

Mireasa are 17 ani, mirele 27. Luna de miere şi-o petrec într-un castel din munţii Bavariei într-un peisaj romantic acoperit de zăpadă.

Căsătoria a avut loc în după-amiaza zilei de 29 decembrie 1892. Mai întâi cununia civilă, apoi cea catolică.

La câteva zile după nuntă şi o scurtă vacanţă la Krauchenwies, tânăra pereche vine spre ţară. Zăbovesc la Munchen şi Viena.

Prin Ardeal călătoresc noaptea, pentru a evita manifestările românilor şi de a avea probleme cu  Austro-Ungaria.

În ţară sunt primiţi cu un entuziasm pregătit, dar sincer. Intrarea se face pe la Predeal, unde sunt întâmpinaţi de generalul Barozzi şi de prefectul de Prahova. La Chitila îi aşteaptă cel de Ilfov. 

La Gara de Nord din Bucureşti tinerii sunt întâmpinaţi de rege, miniştri şi primarul Capitalei, Grigorie Trandafil. De la gară se merge la Mitropolie. Peste tot casele sunt decorate. Şcoala este întreruptă între 23 şi 26 ianuarie pentru ca elevii să participe la frumoasa sărbătoare.

Se ţine o slujbă unde participă toată lumea bună a României. 

CITIȚI ȘI: Tratatul pentru încheierea căsătoriei Principelui Ferdinand cu Principesa Maria (Document)

 

Registration

Aici iti poti reseta parola