Pe 28 octombrie 1940, premierul elen Ioannis Metaxas i-a răspuns ferm „Ochi” („nu”) unui ultimatum al dictatorului italian Mussolini, care l-a somat să permită trupelor sale să treacă prin Grecia.
Il Duce are bănuieli grave la adresa aliatului său, Führerul, după ce acesta se întâlnise cu El Caudillo, spaniolul Franco, pe 23 octombrie. Mussolini îl suspectează pe Hitler că dorește să-și extindă influența asupra Mediteranei, pe care Italia o dorea pentru sine.
Deși apropiat de Mussolini și simpatizant al Germaniei hitleriste, dictatorul și generalul Metaxas (69 de ani – foto) respinge ferm ultimatumul.
Micul regat grec este imediat invadat de trupele italiene, care ocupă și Albania vecină.
Metaxas preluase puterea pe 4 august 1936, fără a răsturna monarhia, restabilită cu un an mai înainte, după un hiatus republican de 12 ani.
După ultimatumul lui Mussolini, grecii rezistă în fața invaziei cu o tenacitate uimitoare și îi resping pe italieni, bazându-se pe fortificațiile de frontieră ale „liniei Metaxas”.
Aflat într-o situație jenantă, Mussolini îl cheamă în ajutor pe prietenul său, Hitler. Acesta acceptă să întârzie cu două luni operațiunea Barbarossa împotriva URSS.
Decizia este una fatală: întârzierea intrării în Uniunea Sovietică face ca Wehrmachtul să fie prins în capcană de iarna rusească.
Iar grecii sărbătoresc și astăzi „ziua ochi”, care a contribuit la înfrângerea nazismului.
„Ochi” („nu”) a devenit expresia demnității poporului grec. Nu este o întâmplare că Alexis Tsipras a evocat rezistența eroică a grecilor în fața fascimului atunci când a cerut poporului să voteze „ochi” la referendumul din 5 iulie 2015 împotriva diktatului UE.
