Evenimentul Istoric > Articole online > Ziua în care Metaxas l-a sfidat pe Mussolini: „Ochi”
Articole online

Ziua în care Metaxas l-a sfidat pe Mussolini: „Ochi”

Il Duce are bănuieli grave la adresa aliatului său, Führerul, după ce acesta se întâlnise cu El Caudillo, spaniolul Franco, pe 23 octombrie. Mussolini îl suspectează pe Hitler că dorește să-și extindă influența asupra Mediteranei, pe care Italia o dorea pentru sine.

Deși apropiat de Mussolini și simpatizant al Germaniei hitleriste, dictatorul și generalul Metaxas (69 de ani – foto) respinge ferm ultimatumul.

Micul regat grec este imediat invadat de trupele italiene, care ocupă și Albania vecină.

Metaxas preluase puterea pe 4 august 1936, fără a răsturna monarhia, restabilită cu un an mai înainte, după un hiatus republican de 12 ani.

După ultimatumul lui Mussolini, grecii rezistă în fața invaziei cu o tenacitate uimitoare și îi resping pe italieni, bazându-se pe fortificațiile de frontieră ale „liniei Metaxas”.

Aflat într-o situație jenantă, Mussolini îl cheamă în ajutor pe prietenul său, Hitler. Acesta acceptă să întârzie cu două luni operațiunea Barbarossa împotriva URSS.

Decizia este una fatală: întârzierea intrării în Uniunea Sovietică face ca Wehrmachtul să fie prins în capcană de iarna rusească.

Iar grecii sărbătoresc și astăzi „ziua ochi”, care a contribuit la înfrângerea nazismului.

„Ochi” („nu”) a devenit expresia demnității poporului grec. Nu este o întâmplare că Alexis Tsipras a evocat rezistența eroică a grecilor în fața fascimului atunci când a cerut poporului să voteze „ochi” la referendumul din 5 iulie 2015 împotriva diktatului UE.

Registration

Aici iti poti reseta parola