Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Ziua în care Dumnezeu l-a salvat pe John Lee de la trei spânzurări la rând
Articole online

Ziua în care Dumnezeu l-a salvat pe John Lee de la trei spânzurări la rând

Servitorii se trezesc alarmați. Unii merg să ceară ajutor la vecini.

Stăpâna casei este găsită moartă, în mijlocul flăcărilor, cu beregata tăiată. Are și trei răni la cap. Prezența mai multor bucăți de hârtie înmuiate în parafină în jurul corpului indică faptul că asasinul a pus focul pentru a-și ascunde crima.

Poliția locală face o anchetă rapidă. John Lee, singurul bărbat din casă, și recidivis, este imediat bănuit. O rană apărută pe brațul său întărește bănuielile.

Tânărul protestează, spunând că s-a rănit spărgând un geam pentru a aerisi salonul plin de fum. Însă nimeni nu îl crede.

Este arestat și judecat pe 2 februarie la Exeter. Douăzeci și opt de martori îl acuză într-un fel sau altul, deși dovezile sunt circumstanțiale.

Trei zile mai târziu, afacerea este rezolvată, iar John Lee condamnat la moarte. Însă condamnatul nu pare prea afectat, ceea ce îl uimește pe judecător.

„Motivul pentru care rămân calm este că eu cred în Dumnezeu, iar El știe că sunt nevinovat.”

Se pare că a avut dreptate, pentru că, trei săptămâni mai târziu, Dumnezeu a blocat de trei ori deschiderea faimoasei trape.

După comutarea pedepsei la închisoare pe viață, Lee este transferat la închisoarea din Portland. Aici, el continuă să-și susțină nevinovăția.

În cele din urmă, presa începe să se ocupe de cazul lui, iar opinia publică este sensibilizată. Efectiv, condamnarea s-a bazat pe nimicuri: faptul că era singurul bărbat din casă și avea o rană la braț, explicabilă, nu puteau condamna un om la moarte.

În decembrie 1907, John Lee este eliberat după 23 de ani de detenție. Se întoarce să trăiască la Devon, publică o autobiografie care îl face și mai faimos, susține numeroase conferințe în toată țara, în care își povestește extraordinara experiență.

Apoi se căsătorește, se mută la Londra și devine barman. Soția îi dorește un prim copil.

În 1911, John Lee dispare. Soția sa, însărcinată cu al doilea copil, i-a dat papucii.

I se va găsi urma în Statele Unite, unde trăiește cu o altă femeie.

John Lee moare la peste 80 de ani, pe 19 martie 1945, la Milwaukee. La șaizeci de ani după ce a suprafiețuit în mod miraculos triplei sale execuții.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola