Încă o veste din această categorie vine de la Cairo, de la Ministerul pentru Antichităţi, care anunţă că arheologii au descoperit 83 de morminte rare din Egiptul Antic.
Principala lor caracteristică este faptul că rămăşiţele pământeşti nu erau puse în sarcofage, ci în sicrie din lut, scrie Live Science.
Mormintele au fost descoperite cu ocazia unor săpături arheologice derulate în guvernoratul Dakahlia din nordul Egiptului, în apropierea Mării Mediterane.
Optzeci dintre morminte provin din perioada civilizaţiei Bhutto, sau a Egiptului de Jos, în prima jumătate a mileniului 4 î.Hr.
Echipa a descoperit şi trei morminte din perioada Naqada III, care a durat din aproximativ 3200 până în 3000 î.Hr.
Descoperirea acestor sicrie din lut, din perioada Naqada III, la Dakahlia, este neobişnuită, conform lui Mostafa Waziri, secretarul general al Consiliului Suprem pentru Antichităţi din Egipt.
Elitele, de obicei în morminte din cărămizi de argilă
În alte părţi ale Egiptului, în acea perioadă, elitele erau îngropate în morminte din cărămizi de argilă sau în sicrie din lemn, în timp ce oamenii săraci erau îngropaţi direct în nişte gropi puţin adânci.
Cultura Naqada este foarte veche, chiar şi după standardele egiptene.
Ea datează din Epoca Bronzului, dinainte de instaurarea primei dinastii egiptene.
Această descoperire indică faptul că, în această regiune, au trăit mulţi oameni în acea perioadă de timp, conform lui Waziri, care se aşteaptă ca arheologii să descopere şi mai multe astfel de morminte în situl arheologic.
Mormintele excavate din perioada Naqada III conţin tezaure de artefacte.
Printre acestea se numără ceramică, obiecte decorative din scoici, diferite boluri pentru „kohl” – produsul cosmetic cu care egiptenii se dădeau în jurul ochilor, unelte din piatră, amulete şi ornamente realizate din aur şi pietre semipreţioase.