Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Zece lucruri interesante despre Macao
Caleidoscop

Zece lucruri interesante despre Macao

Centrul regiunii Macao este patrimoniu mondial cultural

Localizată pe coasta de sud a Chinei, această regiune administrativă specială se bucură de un regim aparte, fiind doar parțial controlată de statul-mamă, China.

În momentul de față, Macao este recunoscut la nivel mondial drept o atracție turistică majoră, turiștii venind aici în număr foarte mare pentru a vizita cazinourile, hotelurile, dar și alte atracții precum templele, grădinile sau muzeele.

Iată în continuare câteva lucruri interesante despre Macao, în cazul în care intenționezi să vizitezi această regiune sau dacă pur și simplu te interesează mai multe informații:

 

1. Este singurul loc din China unde jocurile de noroc sunt legale

Guvernul chinez are politici foarte stricte în ceea ce privește jocurile de noroc, acestea fiind interzise cu desăvârșire.

Cu toate acestea, Macao este o regiune autonomă cu puțină implicare din partea Chinei, mai ales în domeniul afacerilor interne, legislativul acționând independent aici.

Tocmai de aceea, Macao este singura regiune din Republica Chineză unde cazinourile operează legal și jocurile de noroc nu doar că sunt permise, ci și încurajate.

Astfel, mulți milionari și miliardari chinezi vin aici pentru a-și încerca norocul la ruletă, blackjack sau sloturi, jocuri pe care le poți accesa și tu acum în mediul online, acolo unde poți chiar să primești bonus cu rotiri gratuite fără depunere.

 

2. Macao a fost ultima colonie europeană din Asia

Regiunea Macao a fost prima, dar și ultima colonie europeană de pe continentul asiatic. Portughezii au impus legea și ordinea aici vreme de 442 de ani, fiindcă în Evul Mediu, portughezii au fost pintre primii coloniști din Orientul Îndepărtat.

Pe 20 Decembrie 1999, Portugalia a redat oficial colonia Macao către Republica Chineză, ceea ce a făcut din Portugalia ultimul imperiu colonial european din Asia.

 

3. Macao, chiar dacă aparține Chinei, are legislație diferită

Macao este o regiune independentă parțial față de China și este guvernată pe baza regulii “o țară, două sisteme”. Astfel, Macao îmbină atât o economie de piață de tip capitalist, cât și una impusă de regimul chinez de tip socialist.

Cu toate acestea, Macao deține controlul asupra politicii legislative proprii și a imigrării. Sistemul cu o țară și două sisteme este valid până în anul 2049, atunci când vor trece 50 de ani de la preluarea de către China a regiunii.

 

4. Macao are cea mai mare densitate a populației la nivel mondial

Statistica a fost ținută până în anul 2020. La acel moment, regiunea Macao avea o densitate a populației de 19.737 de locuitori pe kilometru pătrat.

Suprafața regiunii Macao are numai 30.5 km pătrați și, cu toate acestea, un număr impresionant de 667.400 de rezidenți locuiesc permanent în această regiune.

Este de la sine înțeles astfel că în Macao există o aglomerație de nedescris, spațiile de locuit fiind foarte scumpe și foarte mici în ceea ce privește dimensiunile.

 

5. Este un Monte Carlo al Orientului

Această sintagma de “Monte Carlo al Orientului” a fost dobândită de Macao grație dependenței sale de veniturile din jocurile de noroc.

Mai mult de 50% din veniturile regiunii provin din taxele și impozitele rezultate din organizarea activității de jocuri de noroc. Cele 41 de cazinouri din Macao au generat venituri de 39 de miliarde de dolari numai în anul 2019, iar de atunci aceste cifre au crescut constant.

 

6. Centrul regiunii Macao este patrimoniu mondial cultural

Portugalia și-a lăsat amprenta asupra regiunii mai ales din punct de vedere arhitectural. În anul 2005, UNESCO a înscris “Centro Historico de Macau” în patrimoniul său cultural.

Ruinele Sfântului Paul relevă un peisaj absolut superb în regiune, însă mai sunt și alte 20 de vestigii culturale în Macao care dau un farmec istoric aparte acestei regiuni.

Fiind parte din patrimoniul UNESCO, foarte mulți turiști vin în zonă pentru a fotografia peisajele naturale și siturile absolut mirifice.

 

7. Regiunea găzduiește un zgârie-nori remarcabil

“City of Dreams” este unul dintre cazinourile de top din Cotai, Macao. Mai mult, este și gazdă a Hotelului Morpheus. Proiectul a fost gândit și pus în practică de faimosul arhitect Dame Zaha Hadid, iar inaugurarea a avut loc în anul 2018. Este o clădire impresionantă de 40 de etaje care are baza de susținere plasată în exterior.

Asta înseamnă că nu are stâlpi verticali de susținere în interior, astfel că pe interior găsim diverse elemente de design extrem de interesante, care adaugă un plus de rafinament acestui resort.

 

8. Denumirea Macao provine dintr-o greșeală de interpretare

Prima dată când portughezii au debarcat aici au întrebat populația băștinașă despre numele pământului pe care au poposit.

Băștinașii credeau că navigatorii întreabă de templul “A Ma”, care în dialectul local se chema “A Ma Gau”. Răspunzând astfel, portughezii au dat numele regiunii Macau (sau Macao). Astfel și-a luat denumirea oficială această regiune asiatică, drept urmare a unei erori de interpretare.

 

9. Guvernul local plătește taxe cetățenilor și non-rezidenților

Având în vedere profiturile uriașe generate de jocurile de noroc și de cazinouri, în fiecare an, guvernul local acordă fiecărui cetățean din Macao aproximativ 1.200 de dolari și rezidentilor nepermanenți câte 670 de dolari pentru uz propriu. Acest obicei și sumele au rămas neschimbate începând cu anul 2014.

 

10. Macao este locația înregistrată în Cartea Recordurilor pentru săritura bungee-jumping de la cea mai mare înălțime

Există un motiv bine întemeiat pentru care amatorii de adrenalină merg în Macao. Situată în varful Macao Tower, platforma de bungee jumping oferă practicanților acestui sport extrem o cădere în gol de 200 de metri.

Pe lângă asta, Macau Tower mai oferă și posibilitatea de a merge pe frânghie la înălțime, dar și alte experiențe la fel de periculoase.

Așadar, Macao este o regiune de-a dreptul impresionantă din China care merită cu siguranță vizitată măcar o dată în viață de către cei care au această posibilitate.

Registration

Aici iti poti reseta parola